PREDSJEDNIK TRAMP OŠTRO PREMA KONGRESU: ‘Zašto ne odobrite novčanu pomoć građanima, pa nisu oni krivi za virus, kriva je Kina’

Predsjednik Donald Tramp kritikovao je Kongres zbog zaustavljena pregovora o novom paketu poticaja, apelirajući na zakonodavce da “to urade”, uključujući program izravnih uplata na račune Amerikanaca. Zatim je svoju pažnju usmjerio na skup 4. januara kako bi podržao republikanske kandidate za drugi krug izbora za Senat u Georgiji.

TO JE NAJKRVAVIJI PIJESAK NA SVIJETU! Predsjednik Tramp otvoreno: 'Najgora  odluka koju je naša zemlja ikad donijela bila je otići na Bliski istok gdje  su milioni ljudi ubijeni' - GlobalCir

Trump je tweetovao prošle subote navečer: “Zašto Kongres našem narodu ne daje stimulativni zakon? Nisu oni krivi, već je kriva Kina. ZAVRŠITE I dajte im više novca u direktnim uplatama.”

Kongres je blizu dogovora sa glasanjem koje bi moglo doći u nedjelju. U paketu se nalazi poticaj za nezaposlene u iznosu od 300 dolara sedmično i jednokratna isplata 600 dolara za sve Amerikance.

Planira dolazak na miting 4. januara

Zatim je, za nekoliko minuta komentirao i drugi krug izbora za Senat u Georgiji. “Kao što su nas u Georgiji tretirali “republikanski guverner i republikanski državni sekretar”, 5. januara moramo ostvariti masovnu pobjedu dvoje sjajnih ljudi, @KLoeffler & @sendavidperdue. Doći ću na veliki miting za njih u ponedjeljak navečer, 4. januara. POBJEDITE!”

Aktuelni senatori David Perdue i Kelly Loeffler nalaze se pred velikim izazovom da sačuvaju svoje pozicije u Senatu koje izazivaju kandidati demokrata Jon Ossoff i Raphael Warnock za posljednja dva mjesta u Senatu. Republikanci već imaju 50 mjesta, pa Republikancima treba samo jedno od njih da bi održao malu većinu u gornjem domu.

Samo dan nakon tih izbora, održat će se zajedničko zasjedanje Kongresa na kojem će biti razmatrani glasovi izbornog kolegija, koje su pojedini republikanski kongresmeni i senatori obećali osporiti.

Predsjednik Tramp je jučer pozvao na proteste u Washingtonu 6. januara. I danas je u više navrata ponovio kako se na izborima 2020. dogodila najveća prevara u historiji.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj