KINA ŽELI SVJETSKU DOMINACIJU, A DEMOKRATE TO PODCJENJUJU! Haley: ‘Žele srušiti Ameriku i to su skoro učinili s koronavirusom’; Crenshaw: ‘Radimo na zakonu koji će omogućiti tužbe protiv Kine zbog štete koju nam je prouzrokovala pandemija koronavirusa’

Kina „laže svijet“ i mora odgovarati i za širenje koronavirusa i za napade na ekonomiju Sjedinjenih Država, ali demokrate kinesku prijetnju ne shvaćaju ozbiljno, kazao je danas republikanski zastupnik Dan Crenshaw. Bivša ambasadorica SAD-a u UN-u poslala je ništa manje dramatičnu poruku o kineskom utjecaju, poručivši da Kina želi ‘srušiti Ameriku’ i da je koronavirus samo dio tog plana.

niki-haley-123456

Demokratama Kina nije problem?

“Ne zaboravimo da su zaustavili domaća putovanja unutar Kine da bi suzbili širenje virusa, ali nisu bili zaustavili međunarodna putovanja”, rekao je teksaški republikanac.

„Svi oni lažu svijet i kao rezultat toga morali smo sami pretpostaviti da nam prijeti direktna opasnost. Srećom, predsjednik Donald Tramp je to učinio. Bajden je Trampov potez da ograniči sva putovanja iz Kine 31. januara nazvao ksenofobijom, a rekao je u prošlosti ‘Kina neće pojesti naš ručak'”, rekao je Crenshaw.

„Oni ovo ne shvataju ozbiljno. To je zapravo moja najveća briga. Mi koji zapravo obraćamo pažnju na ovaj problem vrlo dobro znamo kakve su namjere Kineza.”

Strategija od prije nekoliko decenija o Kini kao partneru je završena

Dodao je da je vanjskopolitički konsenzus od prije nekoliko decenija, kada se mislilo da će se Kina uzdići na nivo partnerstva sa Sjedinjenim Državama, „potpuno gotov”. “Takvo što nikada nije bilo istinito”, dodao je on.

Podsjećamo, to je bio dio strategije Henryja Kissingera kojeg je prije nekoliko sedmica predsjednik Tramp otpustio iz Odbora za odbrambenu politiku zajedno sa Madeleine Albright i još devet članova povezanih sa Clintonovom, Bushovom i Obaminom administracijom jer su mu se suprotstavljali po pitanju politike prema Kini.

Crenshaw je dodao da ima nacrt zakona koji će omogućiti Sjedinjenim Državama da promijene Zakon o stranim vrijednosnim papirima, koji će omogućiti privatnim akterima da tuže Kinu zbog štete od koronavirusa, a podržava još jedan zakon koji omogućava istu stvar za napade na kibernetsku sigurnost, kako bi se mogli progoniti akteri poput Rusije i Kine.

Takmičimo se sa Kinom

Dodao je da će potezi za jačanje američkih inovacija, kao što je dodavanje novca u najnoviji Zakon za pomoć u saniranju posljedica pandemije koronavirusa u svrhu izgradnje ruralnih širokopojasnih mreža, također pomoći u borbi protiv Kine. „To uključuje polaganje optičkog kabla, to znači 5G ”, rekao je. „Tako se natječemo s Kinom. Sve radimo bolje od njih.”

Crenshaw je također, govoreći o novom zakonu, priznao da ne uključuje sve što želi, ali će i dalje glasati za njega. Rekao je da ga također “izluđuje” činjenica da je nacrt zakona o pomoći građanima i privredi mogao biti finaliziran prije nekoliko mjeseci, ali predsjednica Doma Nancy Pelosi i demokrate koji je “podržavaju” nisu htjeli priuštiti predsjedniku Trampu tu pobjedu prije izbora.

Haley: Kina planira dugoročnu dominaciju svijetom

Amerikanci se trebaju “probuditi” zbog planova Kine da “dominira svijetom”, rekla je u ponedjeljak bivša veleposlanica SAD-a pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley.

“Mislim da se sve što trebate učiniti je osvrnuti se prije nekoliko mjeseci kada je Bajden rekao da nam Kina nije konkurencija i da ne trebamo brinuti zbog njih”, rekla je Haley.. Haley se prisjetila kada je predsjednik Trump kritikovan od demokrata zbog provođenja zabrane putovanja u Kinu zbog izbijanja koronavirusa. “Mislim, pogledajte Nancy Pelosi u Kineskoj četvrti, gdje govori kako smo rasistički i pretjerano reagirali”, rekla je Haley.

Haley je naglasila da je kinesko pitanje ozbiljno. “Važno je probuditi se, Ameriko. Ovo nije beznačajno. Kina već dugo želi dominirati svijetom. Žele srušiti Ameriku i to su skoro učinili s koronavirusom”, rekla je Haley. “Ono što moramo učiniti je shvatiti da moramo prestati samo razgovarati o Kini i moramo nešto poduzeti u vezi s Kinom. Oni pokušavaju špijunirati naše satelite i dodatno modernizirati svoju vojsku. Oni su najveći kršitelji ljudskih prava. Pokušavaju kontrolirati komunikacije. Miješaju se u izbore. Moramo prestati samo razgovarati o Kini i moramo početi nešto raditi po tom pitanju“, kazala je ona.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] KINA ŽELI SVJETSKU DOMINACIJU, A DEMOKRATE TO PODCJENJUJU! Haley: ‘Žele srušiti Ameriku i to su… […]

Komentiraj