PREDSJEDNIK TRAMP VELIKODUŠNO POMAŽE EUROPSKU UNIJU! ‘Trampova vakcina’ protiv ‘kineskog virusa’ odobrena u EU!

Europska agencija za lijekova (EMA) odnosno njezina Komisija za humane lijekove, u ponedjeljak su odlučili o odobrenju prvog cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji – cjepiva koje je proizvela američka kompanija Pfizer i koje se već sedmicama upotrebljava u masovnoj imunizaciji stanovništva u Velikoj Britaniji i SAD-u.

vakcina123456-1

Tramp velikodušno šalje pomoć EU

Podsjećamo, 18.12.2020. godine, predsjednik Tramp uputio je Europi i svijetu poruku nade naglašavajući da je vakcina na putu. ‘Europo i drugi dijelovi svijeta pogođeni kineskim virusom – Njemačka, Francuska, Španija, a posebno Italija. Vakcine su na putu’, napisao je američki predsjednik zahvaljujući čijoj je operaciji ‘Warp Speed’ pronađeno efikasno cjepivo protiv koronavirusa.

Zvaničnici EU imaju opravdanja za kašnjenje?

Zvaničnici EU pokušali su danas opravdati kašnjenje za ostatkom razvijenog svijeta u odobravanju vakcine, budući da je njihovo oklijevanje da odobre vakcinu samo pogodovalo širenju različitih teorija zavjere koje u javnost isporučuje ‘antivakcinaški lobi.’ Današnjim odobrenjem koje je došlo sedam dana prije nego što je zvanično najavljeno, EU je makar malo ublažila štetu svojih neblagovremenih aktivnosti u vezi s pandemijom koronavirusa.

“Znanstveni odbor EMA-e odobrio je cjepivo Pfizera za upotrebu u Europi za starije od 16 godina. To otvara put cijepljenju u EU  uz pravila o sigurnosti i temelji se na črstim znanstvenim temeljima i okviru za praćenje i kontrolu cjepiva. To je značajn korak naprijed u borbi protiv ove krize. Ovo je povijesno znanstveno postignuće. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili cjepivo protiv nove bolesti”, rekla je predsjednica EMA-e Emer Cooke.

“Uspjeli smo smanjiti vrijeme potrebno za pronalazk cjepiva uz poštivanje svih pravila i u okviru reggulatornih međunarnodnih tijela zadovoljili smo sve zahtjeve. Želim odati priznanje neumornom radu velikom broju stručnjaka. Radili smo i 24 sata na dan i u gluho doba noći. Uspostavili smo agilnu infrastrukturu koja je okupila najbolje stručnjake kako bismo ubrzali proces”, dodala je.

“Dana 1. 12. tvrtke su predale zahtjev za odobrenje cjepiva, a naše su agencije ulagale velike napore i u 11 sedmica smo obavili posao za koji inače treba godinu dana. Olakšalo je to što su svi bili uključeni. Glavni prioritet nam je sigurnost cjepiva jer će ga dobiti milioni građana EU. Svjesni smo goleme odgovornosti. Vodili smo se znanstvenim dokazima i 40.000 sudionika kliničkih ispitivanja. Cjepivo zadovoljava sve sigurnosne i farmaceutske standarde. Nastavit ćemo promatrati podatke i prikupljati dokaze. To jamči da se sigurnost cjepiva prati na rigorozan način diljem EU”, rekla je i pozvala građane da donesu odluku na temelju činjenica koje će biti službeno objavljene.

“Dana 11. 12. organizirali smo sastanak da objasnimo kako ćemo pratiti ovo cjepivo i da direktno od europskih građana čujemo njihove zabrinutosti. U kontaktu smo s drugim proizvođačima, neki će doći u proces početkom iduće godine. Trebat će neko vrijeme da se cjepivo distrubuira u dovoljnom broju. Sad znamo puno više o ovoj bolesti nego prije tri mjeseca, no i dalje dolaze nove informacije koje treba evaluirati. Dobili smo izvješće i o novom soju koronavirusa i to još moramo evaluirati na naučni način. Nema dokaza da ovo cjepivo ne djeluje protiv novog soja”, objasnila je i dodala da higijena i maske i dalje ostaju prioritet.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] PREDSJEDNIK TRAMP VELIKODUŠNO POMAŽE EUROPSKU UNIJU! ‘Trampova vakcina’ protiv &#8216… […]

  2. […] PREDSJEDNIK TRAMP VELIKODUŠNO POMAŽE EUROPSKU UNIJU! ‘Trampova vakcina’ protiv ‘… VELIKA BRITANIJA I RUSIJA I U OVOM ‘RATU’ ZAVRŠILE KAO SAVEZNICE?! Britansko-švedska AstraZeneca i ruski Gamaleja istraživački centar, uz online prisustvo Putina, potpisali memorandum o saradnji, uskoro kreće kombinacija Oxfordove vakcine s ruskom vakcinom Sputnjik V! (VIDEO) PREDSJEDNIK TRAMP IZVODI SVIJET IZ IZOLACIJE! Amerikanci nemaju razloga za brigu: Potpredsjednik Pence uživo u TV programu primio vakcinu protiv koronavirusa! ZAŠTO EU KASNI? Vakcinacija ‘Trampovom vakcinom’ protiv COVID-19 u EU počinje 27. decembra! U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo uvodi potpuni “lockdown” do 10. januara? (VIDEO) PANDEMIJA JE POČELA U KINI, ALI ZAVRŠAVAMO JE U AMERICI! Predsjednik Tramp proglasio pobjedu: “Odobrena je sigurna i efikasna vakcina koju sam obećao onda kada je ‘kineski virus’ napao naše obale” PRVO JE PUŠTEN ‘KINESKI VIRUS’ DA BI USLIJEDILO GLASANJE POŠTOM, A ONDA I POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA?! Tramp poručio: Odluku o izborima treba donijeti Vrhovni sud! Američki izbori u doba korone ‘Svjetski rat’ protiv ‘kineskog virusa’? KO ŽELI SPRIJEČITI OBJAVU PODATAKA O KINESKOM MIJEŠANJU U AMERIČKE IZBORE?! Izvještaj američke obavještajne zajednice o stranom utjecaju na izbore neće biti objavljen u petak, razlog odgode su značajna saznanja o kineskom uplitanju! KINA SLAVI SVOJE ELITE U WASHINGTONU! Profesor iz Pekinga: ‘Od 70-tih imamo svoje ljude u vrhu SAD-a’ […]

  3. […] PREDSJEDNIK TRAMP VELIKODUŠNO POMAŽE EUROPSKU UNIJU! ‘Trampova vakcina’ protiv ‘… (VIDEO) PREDSJEDNIK TRAMP IZVODI SVIJET IZ IZOLACIJE! Amerikanci nemaju razloga za brigu: Potpredsjednik Pence uživo u TV programu primio vakcinu protiv koronavirusa! ZAŠTO EU KASNI? Vakcinacija ‘Trampovom vakcinom’ protiv COVID-19 u EU počinje 27. decembra! U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto Njemačka ponovo uvodi potpuni “lockdown” do 10. januara? (VIDEO) PANDEMIJA JE POČELA U KINI, ALI ZAVRŠAVAMO JE U AMERICI! Predsjednik Tramp proglasio pobjedu: “Odobrena je sigurna i efikasna vakcina koju sam obećao onda kada je ‘kineski virus’ napao naše obale” […]

  4. […] NAJPOUZDANIJA: EU kupuje dodatnih 100 miliona doza vakcine od američkog proizvođača Pfizera! PREDSJEDNIK TRAMP VELIKODUŠNO POMAŽE EUROPSKU UNIJU! ‘Trampova vakcina’ protiv ‘… (VIDEO) PREDSJEDNIK TRAMP IZVODI SVIJET IZ IZOLACIJE! Amerikanci nemaju razloga za brigu: […]

Komentiraj