ERDOGAN TVRDI DA SE RADI O POLITIČKOJ PRESUDI! Napadnut sajt Evropskog suda u Strazburu nakon presude Turskoj zbog zatvaranja kurdskog lidera!

Sajt Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu bio je meta “velikog sajber napada zbog čega je bio privremeno nedostupan”, neposredno nakon objavljivanja presude Turskoj zbog pritvaranja prokurdskog opozicionara, saopštio je danas taj sud.

sdsdsdsd-1

U ovoj fazi nije primjećen gubitak podataka“, precizirala je Frans presu pres služba suda.

Sajber napad iza kojeg se još ne zna ko stoji i koji je trajao nekoliko sati, konstatovan je juče oko 15 sati “nakon izricanja presude” Turskoj zbog zatvaranja prokurdskog lidera Selahatina Demirtasa, precizira se u saopštenju suda sa sedištem u Strazburu.

Kako se precizira, veb stranica suda je bila privremeno nedostupna zbog tog “sajber napada velikih razmjera”. Sud dodaje da žali zbog tog ozbiljnog incidenta.

Pres služba suda je navela da je napad trajao do jutros. Sajt koji je bio nedostupan od juče poslije podne, ponovo je jutros proradio, javlja Frans pres.

Riječ je o drugom takvom napadu na sajt suda, ali je ovaj jučerašnji bio velikih razmjera, precizira pres služba.

Erdogan tvrdi da je to ‘politička odluka’

Sud za ljudska prava je jučer osudio Tursku zbog zatvaranja prokurdskog opozicionara, zahtijevajući da on bude odmah oslobođen. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je oštro reagovao na tu presudu, a posebno na nalog za oslobađanje Demirtasa.

“Ovo je potpuno politička odluka… Tražiti oslobađanje nekoga ko je odgovoran za smrt 39 naših sugrađana jeste politika dvostrukih standarda, to je licemerje”, rekao je Erdogan, misleći na nasilne demonstracije iz 2014. sa desetinama žrtava na jugoistoku Turske, za šta vlasti smatraju da su odgovorni lideri prokurdske stranke HDP.

“Ako ESLJP želi da ga Turska uvažava, mora preispitati svoje vlastite proturječnosti”, poručio je Erdogan i dodao da se radi o “osobi s maskom političara, koji je blizak s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) i ima krv desetaka ljudi na svojim rukama”.

PKK se u Turskoj smatra terorističkom organizacijom, ali također u Europskoj uniji i SAD-u.

Demirtasovi odvjetnici nazvali su presudu europskog suda “historijskom”, a zapadni saveznici su pozvali Ankaru da djeluje u skladu s tom odlukom. Iako su takve presude pravno obvezujuće, Turska ih do sada u više navrata nije provela, uključujući i prethodnu presudu ESLJP-a u slučaju Demirtas.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj