PALA IZRAELSKA VLADA! Novi parlamentarni izbori, četvrti u dvije godine, zakazani za 23. mart, bivši Likudov ministar osnovao stranku i postao glavni Netanyahuov oponent!

Koaliciona vlada u Izraelu pala je nakon što nije ispoštovan zakonski rok za usvajanje budžeta do utorka u ponoć, čime je otvoren put za održavanje četvrtih parlamentarnih izbora u posljednje dvije godine.

pala-izraelska-vlada

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov glavni koalicioni partner Benny Gantz nisu uspjeli da riješe spor oko budžeta. Izraelski zakon predviđa raspisivanje izbora ukoliko fiskalni paket ne bude usvojen do utorka u ponoć, a poslanici su u ponedjeljak glasali protiv produženja roka za donošenje budžeta, prenosi AP. Kako budžet nije usvojen, Knesset je automatski raspušten, a izbori su zakazani za 23. mart.

Međusobne optužbe koalicionih partnera

Lider stranke Likud je za krizu unutar koalicije okrivio stranku ‘Plavo i bijelo’ na čijem se čelu nalazi njegov glavni koalicioni partner.

“Nije tajna da Likud i ja nismo željeli ići na izbore”, rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare u Knessetu. “Izrael ide na izbore zbog unutrašnjih borbi u stranci ‘Plavo i bijelo'”. Netanyahu je rekao da je pristao na rotaciju u kabinetu premijera prije nego što su plavo-bijeli odustali od svog dogovora.

Plavo-bijeli odgovorili su tako što su krivicu prebacili na Netanyahu, rekavši: „Čovjek pod tri optužnice povlači Izrael na izbore po četvrti put. Da nije bilo suđenja, imali bismo budžet i ne bismo morali na izbore.”

U međuvremenu, državni budžet, koji je bio tehnički razlog za raspisivanje novih izbora, dorađen je u vladi i Knessetu, ali nije usvojen u zakonu. “Iz osjećaja odgovornosti prema izraelskom narodu, odlučio sam da ćemo odobriti zakon koji će omogućiti tekući budžet za 2021. tako da zemlja može minimalno funkcionirati tokom izborne sezone”, rekao je Gantz. “Premijer i ministar finansija bili su divlje neodgovorni, uskraćujući državi budžet za šest mjeseci, flagrantno kršeći njihovo opredjeljenje, a sve iz uskih, sebičnih, ličnih razloga.”

U osnovi sukoba unutar koalicije nalazi se suđenje premijeru Izraela koji je optužen za korupciju. Gantz je optužio Netanyahua da je potkopao njihov dogovor o podjeli vlasti time što je ostao na funkciji tokom suđenja. On i drugi premijerovi kritičari tvrde da se Netanyahu nada da će formirati novu vladu, koja će na ključne funkcije postaviti ljude koji su mu odani i koji bi mu pomogli da dobije imunitet ili da optužbe protiv njega budu odbačene.

Nakon prethodnih triju izbora Netanyahu nije uspio da sastavi većinsku koaliciju sa svojim tradicionalnim saveznicima, ali je i dalje kontrolisao dovoljno mjesta u parlamentu da spriječi formiranje koalicije od strane njegovih oponenata.

Ko je nova najveća politička prijetnja Netanyahuu?

Ankete emitirane u utorak navečer pokazale su da će izbori biti pogubni za Plavo-bijele. Anketa Instituta Kantar koja je predstavljena na kanalu ‘KAN News’ davala jesamo šest mandata toj stranci. Anketa Midgama na Kanalu 12 predviđa im osvajanje pet mjesta u Knessetu, a ako gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai formira stranku, samo četiri.

Obje ankete dale su Likudu značajnu većinu nad Strankom nove nade bivšeg ministra Likuda Gideona Sa’ara, Yamine i Yesh Atida. Sa’ar, koji trenutno predstavlja ključnog Netanyahuovog političkog oponenta, popeo se na anketama koje pitaju ko je najsposobniji da bude premijer.

U anketi KAN-a 39% ispitanika kazalo je da je Netanyahu najsposobniji za taj posao, a 36% da je to Sa’ar. Likud je u utorak poduzeo akciju da Sa’ar-ovoj stranci oduzme ključna državna sredstva. Sa’ar je korake Likuda nazvao brutalnim i izrazio uvjerenje da će taj potez biti bumerang koji će se obiti o glavu Netanyahuovoj stranci.

Sa’ar je, okupljajući oko sebe članove ‘plavo bijelih’ igrao aktivnu ulogu u sprječavanju produženja roka za donošenje budžeta i tako je doprinio zakazivanju novih parlamentarnih izbora.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj