STATE DEPARTMENT ODOBRIO PRODAJU: SAD će Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu isporučiti oružje vrijedno 290 milijardi dolara!

Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju 3.000 precizno navođenih projektila Kraljevini Saudijskoj Arabiji u ugovoru čija je vrijednost procijenjena na 290 milijardi dolara, priopćio je u utorak Pentagon.

President-Donald-Trump-shows-a-chart-highlighting-arms-sales-to-Saudi-Arabia-during-a-meeting-with-S
Foto: Arhiva

Precizno navođeno oružje za Saudijsku Arabiju

Paket će obuhvaćati 3.000 GBU-39 projektila SDB I, kontejnere, prateću opremu, rezervne dijelove i tehničku podršku, rekao je Pentagon. “Predložena prodaja poboljšat će sposobnost Saudijske Arabije da odgovori na sadašnje i buduće prijetnje povećavanjem zaliha dugotrajne, precizne municije zrak-zemlja”, navodi se u priopćenju Pentagona. Dodali su da “veličina i tačnost SDB I omogućava veću efikasnost s manje kolateralne štete.”

Pentagonova Agencija za sigurnosnu saradnju u odbrani obavijestila je Kongres u utorak o mogućoj prodaji. Članovi Kongresa više su puta izrazili zabrinut zbog civilnih žrtva sukoba u Jemenu, a početkom ove godine pokušali su i nisu uspjeli blokirati prodaju ratnih aviona F-35 Rijadu.

Uprkos odobrenju State Departmenta, obavještenje ne znači da je potpisan ugovor ili da su pregovori zaključeni. Pentagon je rekao da je Boeing Co glavni dobavljač oružja, navodi JP.

Helikopteri i raketni sistem za Kuvajt

U sklopu američkog sporazuma s Kuvajtom, 16 polovnih helikoptera Apache bit će nadograđeno i isporučeno uz osam novih, kao i raketni sistem PVO – vrijedan 4,2 milijarde dolara.

(Global CIR/A.Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj