‘TRAMPOVA VAKCINA’ IPAK NAJPOUZDANIJA: EU kupuje dodatnih 100 miliona doza vakcine od američkog proizvođača Pfizera!

Europska unija kupit će dodatnih 100 miliona doza cjepiva od američkog proizvođača Pfizera, čime se ukupni broj penje na 300 miliona doza, objavila je sinoć predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

VGFGF

Odlučili smo uzeti dodatnih 100 miliona doza cjepiva koje se već koristi u Europskoj uniji. Imat ćemo ukupno 300 miliona doza toga cjepiva, koje je ocijenjeno sigurnim i učinkovitim. Uslijedit će još cjepiva“, objavila je von der Leyen na Twitteru.

Europska komisija je u novembru potpisala ugovor o nabavi 200 miliona doza cjepiva, s mogućnošću nabave još dodatnih 100 miliona doza. Cijena i za dodatnih 100 miliona doza, ostaje ista – 15,5 eura po dozi.

Do odluke o aktiviranju opcije o nabavi dodatnih 100 miliona doza došlo je nakon što su kod nekih potencijalnih cjepiva, za koje je Komisija također potpisala sporazume o nabavi, došlo do nepredviđenih kašnjenja u kliničkim ispitivanjima.

Pfizerovo cjepivo najprije je odobreno u Velikoj Britaniji i SAD-u, a u Europskoj uniji krenulo se s masovnim cijepljenjem protiv covida-19, u nedjelju 27. decembra.

Podsjećamo, 18.12.2020. godine, predsjednik Tramp uputio je Europi i svijetu poruku nade naglašavajući da je vakcina na putu. ‘Europo i drugi dijelovi svijeta pogođeni kineskim virusom – Njemačka, Francuska, Španija, a posebno Italija. Vakcine su na putu’, napisao je američki predsjednik zahvaljujući čijoj je operaciji ‘Warp Speed’ pronađeno efikasno cjepivo protiv koronavirusa.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Bjan Petkovic8

    najstroze sankcije za Kinu zbog svega zla koje su napravili kao japan i njemacka 45 kao Sadam i Irak Milosevic i Srbija D onalde ucini nesto 4

    Reply
  1. […] tamošnjeg ministarstva zdravstva: Izrael prva zemlja koja je vakcinisala 10% svog stanovništva ‘TRAMPOVA VAKCINA’ IPAK NAJPOUZDANIJA: EU kupuje dodatnih 100 miliona doza vakcine od am… PREDSJEDNIK TRAMP VELIKODUŠNO POMAŽE EUROPSKU UNIJU! ‘Trampova vakcina’ protiv […]

  2. […] tamošnjeg ministarstva zdravstva: Izrael prva zemlja koja je vakcinisala 10% svog stanovništva ‘TRAMPOVA VAKCINA’ IPAK NAJPOUZDANIJA: EU kupuje dodatnih 100 miliona doza vakcine od am… PREDSJEDNIK TRAMP VELIKODUŠNO POMAŽE EUROPSKU UNIJU! ‘Trampova vakcina’ protiv […]

Komentiraj