ZBOG NEPOŠTIVANJA IZBORNIH ZAKONA I UPLITANJA TEHNOLOŠKIH KOMPANIJA! Senator Josh Hawley javno obećao da će osporiti glasove Elektorskog kolegija 6. januara, predsjednik Tramp ponovo pozvao na proteste!

Američki senator Josh Hawley izjavio je u srijedu da će se pridružiti grupi republikanaca u Kongresu koji će osporiti glasove Elektorskog kolegija 2020. godine kada rezultati budu predstavljeni Kongresu 6. januara.

KOLEGIJ123

U priopćenju za vijesti, Hawley je rekao da će uložiti prigovor “kako bi naglasio neuspjeh nekih država, uključujući posebno Pensilvaniju, da slijede vlastite izborne zakone, kao i neviđeno miješanje monopola Big Tech (velikih tehnoloških kompanija op.a.) u izbore.” U saopćenju se navodi da će Hawley “pozvati Kongres da pokrene potpunu istragu potencijalnih prevara i nepravilnosti na izborima i donese mjere za očuvanje integriteta izbora”.

U slučaju osporavanja rezultata za šta je dovoljan jedan kongresmen i jedan senator, to pokreće postupak rasprave u okviru koje će svako tijelo raspravljati o optužbama za izbornu prevaru i nepravilnostima na izborima, a takva rasprava može trajati i do 12 sati u oba doma Kongresa.

„Nakon izbora 2004. i 2016. godine, demokrate u Kongresu su se usprotivili tokom ovjere elektorskih glasova kako bi podstakli zabrinutost zbog integriteta izbora. Pohvalili su ih demokratsko rukovodstvo i mediji kad su to učinili ”, rekao je Hawley. „I imali su pravo na to. Ali sada mi koji smo zabrinuti za integritet ovih izbora imamo pravo da učinimo isto ”, nastavio je.

PROČITAJTE JOŠ:

Hawley je rekao da će se voditi primjerom demokrata koji su se usprotivili glasanju tokom izbora u kojima je predsjednik George W. Bush reizabran 2004. godine, te predsjednik Donald Tramp izabran za svoj prvi mandat 2016. godine.

Ne mogu glasati za ovjeru rezultata elektorskog kolegija 6. januara, a da ne podvučem činjenicu da neke države, posebno Pensilvanija, nisu slijedile vlastite zakone o izborima u državi“, izjavio je Hawley. „I ne mogu glasati za izdavanje certifikata bez ukazivanja na neviđeni napor mega korporacija, uključujući Facebook i Twitter, da se miješaju u ove izbore, u znak podrške Joeu Bidenu. Kongres bi u najmanju ruku trebao istražiti navode o izbornoj prevari i usvojiti mjere za osiguranje integriteta naših izbora. Ali Kongres do sada nije djelovao ”, rekao je.

“Iz tih razloga, slijedit ću istu praksu koju su imali demokratski članovi Kongresa u prošlim godinama i prigovarati tokom postupka certificiranja 6. januara da pokrenem ova kritična pitanja.”

Predviđeno je da će se novi saziv Kongresa konstituisati 3. januara.

Ne možemo dopustiti da im prođe ova parodija od izbora

Predsjednik Tramp ponovo je na Twitteru pozvao građane na proteste u Washington DC-u 6. januara. ‘Šesti januar, vidimo se u DC-u’, napisao je on.

“U Sjedinjenim Državama smo imali više glasova nego što je ljudi glasalo. Ne možemo dopustiti da im prođe ova parodija. To su bili namješteni izbori, koji nisu primjereni ni zemljama trećeg svijeta”, naveo je on.

Twitter banuje kao nikada ranije. Sramota što naše slabo i neučinkovito političko rukovodstvo odbija učiniti bilo šta u vezi s Big Techom. Ili se boje ili su glupi, niko zapravo ne zna“, oštar je bio predsjednik Tramp u tweetu posvećenom cenzuri na društvenim mrežama.

(Global CIR/A. Jašarević)

Pročitajte još:

Objavljeno u:
  1. […] volju američkog naroda – nemamo slobodu medija, imamo medije za suzbijanje slobode’ ZBOG NEPOŠTIVANJA IZBORNIH ZAKONA I UPLITANJA TEHNOLOŠKIH KOMPANIJA! Senator Josh Hawley javno obe… ISTINA JE NA NAŠOJ STRANI! Državni senator iz Pensilvanije nakon susreta s predsjednikom […]

Komentiraj