LNG TERMINAL NA KRKU POČEO SA RADOM: Prvi LNG tanker s američkim plinom stigao u Hrvatsku

Prvi LNG tanker, brod “Tristar Ruby” s 143.000 kubnih metara ukapljenog prirodnog plina (UPP/LNG), doplovio je u petak ujutro do plutajućeg LNG terminala u Omišlju na Krku, čime je počeo komercijalni rad tog terminala.

LNG12345

 Brod je doplovio iz SAD-a, ukapljeni prirodni plin će nakon uplinjavanja, odnosno vraćanja plina iz tekućeg u plinovito stanje zagrijavanjem, plinovodom biti upućen kupcima. Komercijalni rad terminala počeo je nakon jednomjesečnog probnog rada svih postrojenja plutajućeg LNG terminala.

Plutajući LNG terminal služi za prihvat LNG brodova, uplinjavanje te isporuku u plinski transportni sustav do krajnjih kupaca. Čine ga glavni dio terminala – plutajuća jedinica za prihvat i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (FSRU), odnosno brod “LNG Croatia”, zatim pristan, pomoćna postrojenja i priključni plinovod do novog plinovoda Omišalj – Zlobin, kojim je terminal povezan s hrvatskim plinskim transportnim sistemom.

Nakon što su provedena sva ispitivanja i sigurnosne provjere, počeo je postupak pretovara LNG-a na brod FSRU LNG Hrvatska. Očekuje se da će taj postupak trajati do 3. januara, nakon čega će tanker Tristar Ruby napustiti krčki terminal. Ova operacija označava i početak tržišnog rada terminala“, izjavio je operater LNG Hrvatska.

Brod “LNG Croatia” ima kapacitet spremnika od 140.000 prostornih metara, s kapacitetom uplinjavanja 300.000 prostornih metara prirodnog plina na sat, što na godišnjoj razini daje kapacitet od 2,6 milijardi prostornih metara plina. Svi kapaciteti terminala zakupljeni su za sljedeće tri godine – do 2027. zakupljeno je 80 posto kapaciteta, a u sljedećim godinama, zaključno s 2035., oko polovice kapaciteta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj