VELIKA BRITANIJA POSLALA RATNE BRODOVE U LA MANCHE: Novi nosač aviona Britanske kraljevske mornarice bit će raspoređen i u Južnokineskom moru!

Britanska kraljevska mornarica uputila je četiri ratna broda u Lamanš kao opomenu francuskim ribarskim brodovima da ne ulaze britanske vode zbog ribarenja sada kada je stupio na snagu trgovinski sporazum između Londona i Brisela.

dfdfdfd

Nekoliko sati prije nego što je sporazum stupio na snagu na Novu godinu, čamci naoružani topovima i mitraljezima napustili Portsmouth kako bi zaustavili svaki ilegalni ribolov u britanskim ribolovnim područjima.

Brod koji vrijedi 100 miliona funti, HMS Trent, predvodi misiju, a uz njega su poslani HMS Tamar, HMS Tyne i HMS Mersey – a svi su u misiji zaštite novih ribolovnih prava dogovorenih trgovinskim sporazumom.

Prema uvjetima trgovinskog sporazuma o Brexitu, brodovi iz Francuske i ostatka EU-a i dalje mogu loviti u britanskim vodama, ali tokom sljedećih pet i pol godina četvrtina njihove kvote bit će predana Velikoj Britaniji, piše Daily Mail.

Nosač aviona bit će poslan u Južnokinesko more

Britanski najnoviji nosač aviona “HMS kraljica Elizabeta” biće raspoređen u Južnokineskom moru narednih mjeseci što će biti prva operativna misija ovog broda.

U februaru 2019. godine tadašnji ministar odbrane Gevin Vilijamson potvrdio je da će prva operativna misije nosača aviona “Kraljica Elizabeta” biti u Južnokineskom moru, što treba da potvrdi Britaniju kao globalnu silu. Prošle godine objavljeno je da će se ovaj nosač aviona i njegova udarna grupa udružiti početkom ove godine sa jedinicama američke i japanske vojske nedaleko od japanskih ostrva Rjukju.

Oštra reakcija Pekinga

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei upozorio je zapadne sile da ne šalju ratne brodove u Južnokinesko more, ističući da će se Peking osvetiti.

– Kineska strana smatra da Južnokinesko more ne treba da bude more rivaliteta velikih sila kojim će dominirati oružje i ratni brodovi, rekao je danas Tan na konferenciji za novinare.

On je naveo da “pravi izvor militarizacije” u toj oblasti dolazi iz zemalja “van tog regiona koje šalju ratne brodove hiljadama kilometara od kuće samo da pokažu silu”.

Portparol je istakao da će kineska vojska preduzeti sve neophodne mjere u cilju zaštite svog suvereniteta, bezbjednosti i interesa, kao i mira i stabilnosti u Južnokineskom moru. On je rekao da su vojno jačanje i razvoj Kine oduvijek doprinosili globalnim naporima za mir, te izrazio nadu da će “različite strane ispraviti svoje predrasude i racionalno posmatrati Kinu i njen vojni razvoj”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj