GLASOVE ELEKTORA OSPORIT ĆE NAJMANJE 140 KONGRESMENA I 12 SENATORA! Traže hitnu istragu izbornih prevara, predsjednik Tramp objavio video u kojem se protest 6. januara naziva potencijalno ‘najvećim događajem u historiji Washingtona’

Dvanaest republikanaca iz Senata u subotu je najavilo da će glasati za prigovore na rezultate Izbornog kolegija u srijedu, kada Kongres sazove zajedničku sjednicu za prebrojavanje i potvrđivanje glasova. Njima će se pridružiti i oko 140 članova Predstavničkog doma.

elektori123

Republikanski senator GOP-a Josh Hawley (Mo.) prvi je senator koji je još u srijedu najavio da će se pridružiti konzervativcima iz Predstavničkog doma u osporavanju rezultata elektora kako bi pokrenuo raspravu i glasanje o rezultatima izbornog kolegija.

Zatim su senatori Ted Cruz (Teksas), Ron Johnson (Wisconsin), James Lankford (Okla.), Steve Daines (Mont.), John Kennedy (La.), Marsha Blackburn (Tenn.) I Mike Braun (Ind.) i izabrana senzibilizirana Cynthia Lummis (Wyo.), Roger Marshall (Kan.), Bill Hagerty (Tenn.) i Tommy Tuberville (Ala.) danas rekli u zajedničkoj izjavi da će glasati protiv prihvaćanja glasova elektora dok se ne provede 10-dnevna istraga izvjesne izborne prevare.

“Kongres bi trebao odmah imenovati Izborno povjerenstvo s punim ovlastima za istragu i utvrđivanje činjenica koje će provoditi hitnu desetodnevnu reviziju izbora u spornim državama,” rekli su. “Nakon dovršetka, pojedine države procjenjivale bi nalaze Komisije i mogle bi sazvati posebno zakonodavno zasjedanje kako bi potvrdile promjenu u svom glasanju, ako je potrebno.”

“U skladu s tim, namjeravamo osporiti glasove elektora iz spornih država 6. januara pof obrazloženjem da nisu ‘pravovremeno dani’ i ‘zakonito ovjereni’ … osim ako i dok ta hitna desetodnevna istraga ne bude završena”, dodali su.

Najmanje 140 kongresmena

“Dva su mi republikanska predstavnika u kazala da očekuju da će najmanje 140 republikanaca u Predstavničkom doma 6. januara osporiti rezultate Elektorskog kolegija”, tvitnuo je u četvrtak voditelj CNN-a Jake Tapper.

Republikanski kongresmen Denver Riggleman (R-Va.) rekao je Forbesu da će se “nevjerovatan broj” njegovih kolega iz Republikanske partije vjerovatno usprotiviti, dodajući: “140 se sigurno čini mogućim … Ne bih se iznenadio da ih bude i više.”

Tramp: Pridružit će ih se mnogo više

Američki predsjednik pohvalio je potez senatora.

“…A nakon što vide činjenice, pridružit će ih se mnogo više … Naša će ih zemlja voljeti zbog toga”, napisao je on na Facebooku.

Potom je podijelio video kojim se protesti 6. januara nazivaju ‘najvećim događajem u historiji Washingtona’.

(Global CIR/A. Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] prvi put u 51 godinu snizili smo cijene lijekova, a nezaposlenost je pala na 6,7 posto’ GLASOVE ELEKTORA OSPORIT ĆE NAJMANJE 140 KONGRESMENA I 12 SENATORA! Traže hitnu istragu izbornih p… ‘ABRAHAMOV SPORAZUM’ NAJAVLJUJE KRAJ ISLAMSKOG TERORIZMA, A UJEDNO I OKONČANJE ERE […]

  2. […] prvi put u 51 godinu snizili smo cijene lijekova, a nezaposlenost je pala na 6,7 posto’ GLASOVE ELEKTORA OSPORIT ĆE NAJMANJE 140 KONGRESMENA I 12 SENATORA! Traže hitnu istragu izbornih p… Objavljeno […]

Komentiraj