NAKON POZIVA ŠKOTSKE PREMIJERKE! Johnson: ‘Novi referendum o nezavisnosti Škotske ne treba održavati dok ne stasa sljedeća generacija’

Novi referendum o nezavisnosti Škotske ne bi trebalo da se održi dok ne stasa sledeća generacija, izjavio je u nedelju britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) , komentarišući pozive škotske premijerke da se održi novi referendum poslije Brexita.

Trust in Nicola Sturgeon four times higher than Boris Johnson |  HeraldScotland

Škotska premijerka Nikola Stardžon (Nicola Ferguson Sturgeon) izrazila je nadu da će Škotska postati nezavisna i ponovo se pridružiti Evropskoj uniji, podsjetivši da Škoti nisu željeli Brexit protiv kog su većinom glasali na referendumu 2016.

“Prema mom direktnom iskustvu, referendumi u ovoj zemlji nisu posebno veseli događaji”, izjavio je premijer gostujući u programu škotskog novinara Endrua Mara na BBC-u. “Oni ne doprinose jedinstvu nacije i trebalo bi da se održavaju samo jednom u generaciji”, ocenijio je Džonson.

Na pitanje zbog čega je mogao da se održi još jedan referendum o članstvu u EU ali ne i o nezavisnosti Škotske, Džonson je novinaru Maru odgovorio: “Razlika je u tome što smo referendum o EU održali 1975. a zatim ponovo 2016. To djeluje kao dobra vremenska razlika.”

Liderka Škotske nacionalne partije Nikola Stardžon izrazila je nadu da će Škotska postati nezavisna i ponovo se pridružiti Evropskoj uniji, podsjetivši da Škoti nisu željeli Brexit protiv kog su većinom glasali na referendumu 2016.

Ona je svojevremeno je referendum nazvala glasanjem kakvo se održava jednom u generaciji, ali sada tvrdi da se situacija promijenila zbog britanskog napuštanja Evropske unije.

Nove ankete pokazuju dosljednu podršku nezavisnosti, koja je porasla i zbog neslaganja Londona i škotske vlade u pogledu načina na koji je britanska vlada vodila zemlju u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Nismo željeli da vas napustimo i nadamo se da ćemo vam se uskoro pridružiti kao ravnopravni partner”, dodala je škotska premijerka u poruci Evropskoj uniji.

Džonson je isključio mogućnost novog referenduma ali će Sturdžon vjerovatno izvršiti snažan pritisak na premijera, ukoliko njena stranka dobro prođe na predstojećim lokalnim izborima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj