ZAŠTO IZOSTAJE MASOVNA VAKCINACIJA?! Njemačka razmatra produženje lockdowna i poslije 10. januara!

Njemačka će, najvjerovatnije, produžiti nacionalnu blokadu i poslije 10. januara da bi suzbila širenje pandemije virusa korona.

U VELIKOJ BRITANIJI TRAJE MASOVNA VAKCINACIJA, U SAD-u POČINJE SUTRA! Zašto  Njemačka ponovo uvodi potpuni "lockdown" do 10. januara? - GlobalCir

Stopa širenja virusa i dalje je veoma visoka, što predstavlja veliki pritisak za bolnice i zdravstvene radnike.

Očekuje se da će kancelarka Angela Merkel i regionalni lideri dogovoriti produženje restrikcija na sastanku u utorak, 5. janaura. Nije jasno koliko će trajati ovo produženje.

“Brojevi su i dalje previsoki, tako da moramo da produžimo restrikcije”, rekao je ministar zdravlja Jens Špan.

Njemačka je uvela oštrije mjere restrikcije prije Božića, uključujući zatvaranje restorana i većine prodavnica.

Međutim, i pored tih mjera broj zaraženih raste, a nekim danima bilo je više od 1.000 mrtvih.Stopa infekcije na nivou sedam dana sada je 140 na 100.000 ljudi, što je daleko više od planiranih 50 na 100.000.

Zvaničnici 16 njemačkih pokrajina dogovorili su juče produženje restrikcija, ali nema saglasnosti koliko bi te mjere trebale trajati.

Zašto EU kaska za razvijenim zemljama?

Logično pitanje koje se ovdje postavlja jeste zašto izostaje masovna vakcinacija u državama članicama EU, nakon što je krajem decembra zvanično odobrena za upotrebu vakcina američkog proizvođača Pfizer.

Podsjećamo, vakcina je prvo odobrena u Velikoj Britaniji i SAD-u gdje uveliko traje masovna vakcinacija. U SAD-u je proteklih nekoliko dana medicinskim ustanovama dopremljeno čak 13 miliona doza vakcine protiv koronavirusa. Pored Pfizerove u upotrebi je i vakcina kompanije Moderna.

Za razliku od SAD-a, Velike Britanije i Izraela, vakcinacija u EU ide slabim tempom, a pojedine države će sa parcijalnim cijepljenjem početi tek polovinom januara.

Premijer Bavarske kritikovao EU strategiju vakcinacije

Premijer njemačke pokrajine Bavarske Markus Seder kritikovao je strategiju EU za nabavku vakcina protiv korona virusa i traži da se u Njemačkoj uz licencu proizvodi vakcina. Seder je, u intervjuu listu “Bild am Zontag”, kazao da je EU polagala nade u pogrešne proizvođače i naručila premalo doza.

On smatra da je EU birokratski planirala nabavku vakcina. Seder bi da ubrza vakcinaciju građana u Njemačkoj time što bi pod licencom vakcina bila proizvedena kod drugih kompanija u toj zemlji.

Kazao je da je teško objašnjivo da je jedna odlična vakcina razvijena u Njemačkoj, a negdje drugo se brže sprovodi vakcinacija. Seder je podvukao da je vakcinacija jedina dugoročna strategija protiv korona virusa.

Ne možemo našu zemlju samo dugovima finansirati. Zato je vakcinacija i finansijski gledano najbolji put – objasnio je on.

Vakcinacija u Njemačkoj počela je zvanično 27.decembra, a prema podacima Robert Koh instituta, do sada je 188.553 osoba dobilo prvu dozu.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] ZNANCI?! Telefonski razgovor Merkelove i Putina, dominirale dvije teme – korona i Ukrajina! ZAŠTO IZOSTAJE MASOVNA VAKCINACIJA?! Njemačka razmatra produženje lockdowna i poslije 10. januara… Podaci tamošnjeg ministarstva zdravstva: Izrael prva zemlja koja je vakcinisala 10% svog […]

  2. […] na 15 kilometara, članovi jednog domaćinstva moći će da sreću samo jednu osobu u javnosti?! ZAŠTO IZOSTAJE MASOVNA VAKCINACIJA?! Njemačka razmatra produženje lockdowna i poslije 10. januara… Podaci tamošnjeg ministarstva zdravstva: Izrael prva zemlja koja je vakcinisala 10% svog […]

Komentiraj