UZMITE VREMENA I RAZMISLITE: Da li znate rješenje ove četiri zagonetke?

Internet je pun mozgalica i matematičkih zadataka na koje većina ljudi ne zna odgovor. Uzmite malo vremena i dobro razmislite. Pokušajte tačno da odgovorite na sljedeće pitalice. Odgovori se nalaze na kraju teksta. Nemojte da virite.

Pin on poze

Život na Marsu

Zamislite da vas otmu Marsovci i prebace vas na Mars. Obukli su vas u skafander i stavili vas pred izbor koji se čini kao “win-win” situacija. Prva opcija kaže da možete da provedete pet sati na Marsu, pa će vam Marsovci otkriti tajne svemira.

Druga opcija kaže da na Marsu provedete cio dan, nakon čega će vam darovati pet miliona u bilo kojoj zemaljskoj valuti.

U oba scenarija Marsovci će vas vratiti na Zemlju čim istekne rok na koji ste pristali, i u oba scenarija imaćete dovoljno kiseonika za 24 sata boravka na Marsu.

Koju ćete ponudu prihvatiti?

Ajnštajnova zagonetka

Evo varijante zagonetke koju je navodno osmislio sam Albert Ajnštajn. Njegova uključuje medvjeda i pucnjavu, a ova je puno miroljubivija i glasi otprilike ovako:

Napustili ste šator u svom logoru i otišli u šetnju, tri kilometra prema jugu. Tada ste skrenuli na istok i pješačili još tri kilometra. Zatim ste skrenuli prema sjeveru i pješačili još tri kilometra, da biste naišli na medvjeda kako u vašem šatoru jede vašu hranu. Koje je boje bio medvjed?

Bijeg iz lavirinta

Pokušavate da pobjegnete iz lavirinta i pred vama su tri izlaza: Iza prvih vrata nalazi se pakao. Iza drugih vrata čeka vas ubica. Iza trećih vrata je bazen sa velikim bijelim morskim psom. Kroz koja vrata je najbolje proći?

Sabiranje i množenje

Činjenica je da 2+2 daju isti rezultat kao i 2×2. Odgovor je u oba slučaja četiri. Sada pronađite skup od tri različita cijela broja koji, kada se pomnože, daju isti rezultat kao i kada se saberu.

Odgovori se nalaze ispod.

Odgovori

Život na Marsu: Ako želite da izvučete živu glavu sa Marsa, preporučili bismo vam da odaberete prvu varijantu – pet sati boravka na Marsu, uz otkrivanje tajni svemira. Naime, dan na Marsu traje 25 sati. Ako odlučite da ostanete tamo cio dan sa 24 sata kiseonika, umrli biste jer ne biste mogli da dišete.

Ajnštajnova zagonetka: Bijele boje. Jedino mjesto na kom možete da pješačite tri kilometra južno, zatim tri kilometra istočno, zatim tri kilometra sjeverno i da ipak završite na početnoj tački, jeste Severni pol. Polarni medvjedi jedini su medvjedi koji žive na Sjevernom polu – a oni su bijele boje.

Bijeg iz lavirinta: Kroz treća vrata, jer morski pas bez hrane može da preživi samo tri mjeseca.

Sabiranje i množenje: Tri ovakva različita cijela broja su 1, 2 i 3 (1+2+3=6; 1x2x3=6).

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj