KAKVE JE USTUPKE NAPRAVIO KATAR U ‘ZGRADI OD OGLEDALA’?! Čelnici arapskih zaljevskih država i Egipta potpisali deklaraciju s Katarom o okončanju blokade: Saudijski princ pozvao na jedinstvo protiv ‘iranske prijetnje’, Egipat i UAE još uvijek sumnjaju u veze Katara sa Turskom i Muslimanskim bratstvom!

Čelnici zaljevskih arapskih država i Egipat potpisali su u utorak u Saudijskoj Arabiji deklaraciju kojom obilježavaju novu stranicu u odnosima nakon odluke zvaničnog Rijada da okonča troipogodišnji embargo nametnut Kataru u zamjenu za određene ustupke, ublažavajući razdor koji je duboko podijelio regionalne saveznike i pokidao društvene veze širom međusobno povezanog Arapskog poluotoka.

SPORAZUM-ZALJEV-SAUDIJA-KATAR

Saudijska odluka da otvori svoj zračni prostor i granice prema Kataru bio je prvi veliki korak ka okončanju diplomatske krize koja je započela 2017. godine, baš kad Trampova administracija pojačava pritisak na Iran. Saudijski potez objavljen je u ponedjeljak navečer, uoči okupljanja čelnika zaljevskih država u drevnom pustinjskom gradu Saudijske Arabije Al-Uli. Diplomatski proboj uslijedio je nakon napora Trampove administracije i Kuvajta da posreduju u sporu.

Specijalni samit ove godine obilježava novi pomak u odnosima s Katarom, čiji je Emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani stigao avionom Qatar Airways-a, a dočekao ga je prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman. Deklaracija koju su potpisali zaljevski čelnici i Egipat “naglašava arapsku i zaljevsku solidarnost i stabilnost i jača kontinuitet prijateljstva i bratstva između naših zemalja”.

Deklaracija potpisana na završetku samita GCC-a označava konačni kraj zaljevskog spora s Katarom i obnavlja pune veze s Dohom, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan. “Ono što se danas dogodilo je okretanje stranice po svim tačkama razlika i puni povratak diplomatskih odnosa”, rekao je princ Faisal na konferenciji za novinare na kraju značajnog regionalnog samita.

Saudijski prijestolonasljednik: Moramo se ujediniti protiv iranske prijetnje

Zemlje članice Vijeća za zaljevsku suradnju (GCC) u “najvećoj su potrebi” da ujedine svoje napore kako bi unaprijedile regiju i suočile se s izazovima koji ih okružuju, rekao je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman tokom svog govora na 41. samitu GCC-a u utorak u AlUli.

„Nama je prijeko potrebno da ujedinimo napore da unaprijedimo naš region i suočimo se sa izazovima koji nas okružuju, posebno s prijetnjama nuklearnog programa iranskog režima, njegovih balističkih projektila, njegovih destruktivnih sabotažnih projekata, kao i njegovih terorističkih i sektaških aktivnosti koje su usvojili Iran i njegovi opunomoćenici kako bi destabilizirali sigurnost i mir u regiji “, rekao je prijestolonasljednik.

Čelnici GCC-a pozivaju međunarodnu zajednicu da rade zajedno kako bi zaustavili ove programe koji prijete sigurnosti regije i svijeta, dodao je.

Prestolonasljednik Mohammed bin Salman također je objavio da su sve države članice potpisale deklaraciju Al Ula, nazvanu po regiji Saudijske Arabije u kojoj je održan historijski samit. Deklaracija Al Ule “potvrđuje važnost solidarnosti i stabilnosti u zaljevskim, arapskim i islamskim zemljama i jača veze prijateljstva i bratstva među našim zemljama i narodima kako bi se ispunile njihove težnje”, rekao je prijestolonasljednik.

Vijeće se “temelji na posebnom odnosu među našim zemljama i zajedničkim nazivnicima, uključujući veze vjere, srodstva i zajedničke sudbine naših naroda”, dodao je.

Plan Vision 2030 za Saudijsku Arabiju daje prioritet jedinstvenom i stabilnom Vijeću za zaljevsku suradnju, uz jačanje arapske i islamske suradnje na način koji služi sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu naših zemalja i regije, rekao je.

Prijestolonasljednik se također zahvalio Sjedinjenim Državama na naporima da posreduju u razdoru između Katara, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta.

Za Egipat i UAE poseban problem bliskost sa Turskom i Muslimanskim bratstvom

Zemlje su prekinule diplomatske i trgovinske veze s Dohom 2017. godine zbog njenih veza s Muslimanskim bratstvom i uplitanja u njihove poslove. Podršku Katara i Turske islamističkim skupinama poput Muslimanskog bratstva Egipat i UAE smatraju sigurnosnom prijetnjom. Saudijska Arabija i Bahrein su pored toga bili zabrinuti zbog veza Katara s Iranom.

Jedina kopnena granica Katara sa Saudijskom Arabijom, na koju se oslanjao pri uvozu mliječnih proizvoda, građevinskog materijala i druge robe, uglavnom je zatvorena od juna 2017. godine. Bojkot je još bliže gurnuo Katar u zagrljaj Turskoj i Iranu, koji su požurili pružiti podršku ultrabogatoj zaljevskoj državi, jer se prvih dana embarga suočavala s nestašicom lijekova i hrane. Međutim, očigledno je da je Katar ipak odlučio dati određene ustupke okolnim arapskim zemljama po pitanju njihovih ključnih zahtjeva, dok su one zauzvrat pristale na normalizaciju odnosa.

Državni ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Gargash tweetao je kasno u ponedjeljak da je njegova zemlja spremna obnoviti jedinstvo Zaljeva, ali upozorio je: “Imamo još posla”.

Sukob u Libiji i dalje je sporno pitanje, jer Egipat i UAE podržavaju vojnog zapovjednika Khalifu Haftara, koji je 2019. godine pokrenuo napad na blok sa sjedištem u Tripoliju, koji podržavaju Turska i Katar. Thafer je rekao da problemi koji su pokrenuli sukob nisu eliminirani. “Temeljne napetosti još uvijek traju i to ostavlja glavni znak pitanja kako će se kretati naprijed,” rekao je. Samit i deklaracija potpisana u Al-Uli za podršku jedinstvu Zaljeva “bili su više mehanizmi za izgradnju povjerenja nego puno pomirenje”.

U međuvremenu katarski ministar financija stigao u Egipat

Dolazak katarskog šeika Tamima bin Hamada Al Thanija na samit je prvi put da prisustvuje sastanku Vijeća za zaljevsku saradnju u Saudijskoj Arabiji od početka bojkota. Poslao je izaslanika na prethodna dva tamošnja samita. Ove godine egipatski ministar vanjskih poslova također je prisustvovao sastanku šestočlanog Vijeća za saradnju u Zaljevu, koje čine Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar. Sastankom je predsjedavao saudijski prijestolonasljednik, a ne njegov otac, kralj Salman.

U međuvremenu, katarski ministar financija stigao je u utorak u Kairo na otvaranje luksuznog hotela na Nilu, koji je izgradio katarski Diar. To je prva posjeta visokog katarskog zvaničnika Egiptu od početka krize. Dužnosnici aerodroma u Kairu rekli su da je katarski ministar letio izravno iz Dohe kroz saudijski zračni prostor.

Ovogodišnji samit GCC-a prvi je otkako je Washington posredovao u normalizaciji odnosa između Izraela i UAE-a, Bahreina, Sudana i Maroka u brzom slijedu, označavajući veliki pomak u regionalnim savezima nazvan ‘Abrahamov sporazum’. Trampov savjetnik i zet Jared Kushner, koji je vodio te poslove, bio je na samitu prilikom potpisivanja Zaljevske deklaracije.

Šansa za proširenje Abrahamovog sporazuma?

Sa posebnim zanimanjem vijest o ponovnom uspostavljanju veza arapskih zaljevskih država sa Katarom prati izraelska javnost, koja je u protekla četiri mjeseca bila svjedokom vala priznanja Izraela od strane država članica Arapske lige u okviru Abrahamovog sporazuma, koji je dio bliskoistočnog mirovnog plana administracije predsjednika Donalda Trampa.

Na potpisivanju 5. januara, okupit će se vodstvo Vijeća za zaljevsku suradnju i Egipat kako bi potpisali sporazum kojim će se okončati blokada i katarske tužbe, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće za Jerusalem Post. Ako se sporazum postigne, zaljevski spor bit će dodan nizu diplomatskih pobjeda koje je postigao Kushnerov tim, a popis uključuje normalizacijske dogovore prošle godine između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uručio je 21.12.2020. višem savjetniku Bijele kuće Jaredu Kushneru “zahvalnicu” za “njegov historijski doprinos u postizanju Abrahamovog sporazuma” između Izraela i arapskih država. Viši savjetnik Bijele kuće Jared Kushner rekao je tada da je Trampovo priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela donijelo “eksploziju mira” u regiji. “Ispostavilo se da Jerusalem nije uzrok problema – on je srž rješenja”, rekao je Kushner.

Trampov zet boravio je u Izraelu, zajedno s ostalim visokim osobljem Bijele kuće, kada se pridružio izraelskim kolegama već sljedećeg dana na prvom direktnom letu od Tel Aviva do Rabata (glavnog grada Maroka), gdje su strane nastojale ubrzati normalizaciju odnosa između Izraela i Maroka najavljenu sporazumom ranije tog mjeseca.

Netanyahu se prošlog mjeseca susreo sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom (MBS) u saudijskom gradu Neomu. Izraelski izvori potvrdili su posjetu, ali nije bilo javnih izjava. Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je objavljene detalje sastanka, ali ne i da su se Netanyahu i MBS sastali.

Upitan na sastanku tajništva Likuda planira li Izrael normalizirati veze s kurdskom autonomnom zonom u Iraku, Netanyahu je odgovorio: “Nedavno sam posjetio druge arapske države i baš kao što nisam mogao [unaprijed] reći o Emiratima, ne mogu reći sada.” Osim putovanja u Saudijsku Arabiju, nijedno od nedavnih putovanja Netanyahua u arapske države nisu objavljena u javnosti.

Članice Arapske lige jedna za drugom priznaju Izrael

Podsjećamo, u okviru Abrahamovog sporazuma kojeg je pokrenula administracija američkog predsjednika Trampa u sklopu plana za mir na Bliskom Istoku, Izrael su u četiri posljednja mjeseca protekle godine priznale četiri arapske države, članice Arapske lige: UAE, Bahrein, Sudan i Maroko. U ranijem periodu Izrael su priznali Egipat (1979.) Jordan (1994)

Podsjećamo, prva većinski muslimanska država članica NATO-a, Republika Turska, državu Izrael je priznala 1949. godine. Pored toga, odnose sa Izraelom uspostavila je i Republika Kosovo, Washingtonskim sporazumom potpisanim 4. septembra 2020. godine između Republike Kosova i Republike Srbije, kojim su se države potpisnice obavezale otvoriti ambasade u Jerusalemu. Od evropskih većinski muslimanskih država Izrael je priznala i Albanija (1991.), koja je također NATO članica.

Izarel očekuje nova priznanja od strane država članica arapske lige, a po medijskim natpisima baziranih na diplomatskim izvorima, Saudijska Arabija, Kuvajt i Oman sljedeće su na spisku država koje bi mogle krenuti putem uspostavljanja punih diplomatskih odnosa sa Izraelom. Saudijska Arabija je ranije pozdravila sporazume postignute u okviru Abrahamovog sporazuma te otvorila svoje nebo za putničke avione iz Izraela.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] KAKVE JE USTUPKE NAPRAVIO KATAR U ‘ZGRADI OD OGLEDALA’?! Čelnici arapskih zaljevskih dr… […]

Komentiraj