KO JE ODGOVORAN ZA SPORO VAKCINISANJE?! U Njemačkoj produžena blokada do kraja mjeseca sa rigoroznijim ograničenjima: Ograničeno kretanje na 15 kilometara, članovi jednog domaćinstva moći će da sreću samo jednu osobu u javnosti?!

Da li je njemačka kancelarka Angela Merkel odgovorna za odugovlačenje na početku vakcinisanja protiv korona virusa, postavlja pitanje Deutsche Welle (DW) i navodi da druge zemlje vakcinišu brže i da nadležni ministar Spahn želi da ubrza stvar.

njema-ka123456

DW navodi da je najtiražniji njemački list “Bild” 4. januara u tekstu pod naslovom “Ovako je Merkelova kočila kupovinu vakcine” objavio da je ministar zdravlja Jens Spahn u junu htio da sklopi savez sa kolegama iz Francuske, Italije i Holandije, kako bi kod proizvođača vakcina AstraZeneka naručili 400 miliona doza vakcina protiv korone, ali i da ga je Merkel zaustavila.

Merkelova tražila ‘zajednički evropski pristup’?

Njemačka kancelarka navodno nije htjela da joj prigovaraju kako bez dogovora s ostalim članicama Evropske unije nabavlja vakcinu. Ona se založila za riješenje Evropske komisije koje je obuhvatilo svih 27 zemalja EU. Portparol njemačke vlade Steffen Seibert je to u ponedjeljak u principu potvrdio: “Svjesno smo tražili zajednički evropski pristup sa partnerima“. On je rekao da vlada stoji iza takvog pristupa.

Navodno je Evropska unija s vodećim proizvođačem sklopila sporazum tek sredinom novembra, dok su Amerikanci već u julu naručili 600 miliona doza.

Ministar Jens Spahn, prema medijskim izvještajima, preispituje načine ubrzavanja vakcinisanja u Njemačkoj. Na primjer, Institut Robert Koch trebalo bi da provjeri mogućnost da se poveća vremenski razmak između primanja prve i druge doze, da bi se prvo vakcinisanje obavilo kod što više ljudi. Za sada je razmak najviše 42 dana.

Takođe, iz jedne flašice bi možda moglo da se uzima šest, umjesto pet vakcina kao do sada, jer izgleda da su flašice zaista prepunjene.

Od ponedjeljka su u više njemačkih federalnih jedinica počeli sa radom vakcinacioni centri. Ukupno ih je 440. Oni centri koji već neko vrijeme rade – recimo u Berlinu – izvještavaju o sporom početku, navodi DW.

Osim toga, njemačke pokrajine se ponašaju različito. Dok se u nekima ugrožene grupe, kao što su građani stariji od 80 godina, aktivno pozivaju da se vakcinišu, druge pokrajine uvele su sajt i telefonski broj na koji se prijavljuje. I često je nemoguće doći na red.

Čudi i činjenica da spremnost za vakcinisanje nije posebno velika, naročito među saradnicima medicinskih ustanova. Jedna studija “Njemačkog interdisciplinarnog udruženja intenzivne i urgentne medicine” ustanovila je da polovina njegovatelja i četvrtina ljekara trenutno ne želi da se vakciniše, iz straha od dugoročnih posljedica.

Pfizerovo cjepivo najprije je odobreno u Velikoj Britaniji i SAD-u, a u Europskoj uniji krenulo se s masovnim cijepljenjem protiv covida-19, u nedjelju 27. decembra.

Podsjećamo, 18.12.2020. godine, predsjednik Tramp uputio je Europi i svijetu poruku nade naglašavajući da je vakcina na putu. ‘Evropo i drugi dijelovi svijeta pogođeni kineskim virusom – Njemačka, Francuska, Španija, a posebno Italija. Vakcine su na putu’, napisao je američki predsjednik zahvaljujući čijoj je operaciji ‘Warp Speed’ pronađeno efikasno cjepivo protiv koronavirusa.

Novi lockdown: Ograničeno kretanje na 15 kilometara, članovi jednog domaćinstva moći će da sreću samo jednu osobu u javnosti!

U međuvremenu, Njemačka produžava nacionalnu blokadu do kraja mjeseca i uvodi nove restriktivne mjere u sklopu napora za suzbijanje širenja virusa korona, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel. “Moramo strože da zabranimo kontakte i tražimo od svih sugrađana da kontakte svedu na minimum”, naglasila je Merkel nakon sastanka s liderima 16 njemačkih pokrajina.

Nove regulative prvi put zabranjuju nepotrebna putovanja za stanovnike najteže pogođenih oblasti širom Njemačke. Mjerama je ograničeno kretanje na 15 kilometara u gradovima i oblastima gdje je broj zaraženih iznad 200 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana. Članovi jednog domaćinstva moći će da sreću samo jednu osobu u javnosti.

Poput drugih evropskih država, Njemačka pokušava sa suzbije drugi talas pandemije.

Prodavnice i restorani ostat će zatvoreni do kraja januara. Škole su, takođe zatvorene i nastava se odvija putem interneta najmanje do kraja mjeseca. Merkel je najavila da će reviziju mjera izvršiti s pokrajinskim liderima 25. januara.

Moguća zajednička proizvodnja vakcina sa Rusijom?

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel  su razgovarali o saradnji u borbi protiv pandemije koronavirusa (COVID-19) i naglasili mogućnost zajedničke proizvodnje vakcina protiv virusa, saopćeno je iz Kremlja u utorak.

Razgovarano je o pitanjima u vezi sa saradnjom u borbi protiv pandemije koronavirusa s naglaskom na moguću zajedničku proizvodnju vakcine – navodi se u saopćenju Kremlja.

Dogovoreno je da će diskusija o ovoj temi biti nastavljena između ministarstava zdravlja i drugih specijaliziranih agencija dviju zemalja.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] KO JE ODGOVORAN ZA SPORO VAKCINISANJE?! U Njemačkoj produžena blokada do kraja mjeseca sa rigoroz… […]

  2. […] KO JE ODGOVORAN ZA SPORO VAKCINISANJE?! U Njemačkoj produžena blokada do kraja mjeseca sa rigorozn… ZAŠTO IZOSTAJE MASOVNA VAKCINACIJA?! Njemačka razmatra produženje lockdowna i poslije 10. januara! Podaci tamošnjeg ministarstva zdravstva: Izrael prva zemlja koja je vakcinisala 10% svog stanovništva ‘TRAMPOVA VAKCINA’ IPAK NAJPOUZDANIJA: EU kupuje dodatnih 100 miliona doza vakcine od američkog proizvođača Pfizera! PREDSJEDNIK TRAMP VELIKODUŠNO POMAŽE EUROPSKU UNIJU! ‘Trampova vakcina’ protiv ‘kineskog virusa’ odobrena u EU! (VIDEO) PREDSJEDNIK TRAMP IZVODI SVIJET IZ IZOLACIJE! Amerikanci nemaju razloga za brigu: Potpredsjednik Pence uživo u TV programu primio vakcinu protiv koronavirusa! (VIDEO) PANDEMIJA JE POČELA U KINI, ALI ZAVRŠAVAMO JE U AMERICI! Predsjednik Tramp proglasio pobjedu: “Odobrena je sigurna i efikasna vakcina koju sam obećao onda kada je ‘kineski virus’ napao naše obale” […]

Komentiraj