OD SADA I STUBOVI SVIJETLE: Ove semafore je nemoguće promašiti

Iako se radi o pilot projektu, u indijskom gradu Mumbaiju postavljen je semafor koji će vozači moći uočiti iz veće daljine, a radi se o LED svjetlima smještenima na samom prometnom stubu koji svijetli u istoj boji kao i svjetlo na samom semaforu.

Mumbai Traffic Signal With LEDs On Traffic Pole - A First In The City

Poboljšavanjem vidljivosti semafora i povećavanjem svjetleće površine u raskrižju i na prometnici, uz funkcionalnu prednost do izražaja dolazi i dizajn koja se po potrebi može sinkronizirati sa sistemom prometne signalizacije.

Za sada je postavljen jedan takav semafor na križanju u Worli Sea Face u Mumbaiju koji će pomoći i motociklista da ranije uoče svjetlo u lošijim svjetlosnim uvjetima, a BMC (Brihanmumbai Municipal Corporation) planira i druga prometna raskrižja u gradu s više od 12 miliona stanovnika (gotovo 20 miliona s predgrađima) opremiti s istim stubovima. Jedan od sljedećih koraka je i ekološki – postavljanjem solarnih panela ovo će postati samostalno održiv projekt.

U Indiji se na prometnicama kreće nešto manje od 3 posto svih vozila u svijetu, ali Indija istovremeno sudjeluje s čak 12 posto smrtnih prometnih slučajeva u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je u 2018. godini u Indiji bilo gotovo 300.000 smrtnih slučajeva u prometnim nesrećama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj