DOK SE NAJAVLJUJU NOVA ZATVARANJA! Još jedna američka vakcina dobila odobrenje za upotrebu u EU!

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u srijedu (6. januar) u Amsterdamu vakcinu protiv COVID-a 19 američkog proizvođača Moderna. Ovo je druga odobrena vakcina za tržište Evropske unije (UN). EMA je krajem 2020. godine odobrila vakcinu američke kompanije Pfizer.

EU exercises option on 80 million additional doses of Moderna COVID-19  vaccine

Za razliku od vakcine Pfizera koja se dozvoljava za osobe od 16 godina, EMA je ocijenila da je vakcina Moderna prikladna za osobe starije od 18 godina.

Prema navodima stručnjaka EMA-e, ispitivanje je pokazalo smanjenje broja simptomatskih slučajeva COVID-a 19 za 94,1% kod ljudi koji su primili vakcinu, kao i efikasnost od 90,9% kod učesnika sa rizikom od ozbiljnog COVID-a 19, uključujući one sa hroničnim bolestima pluća, srčanim oboljenjima, gojaznošću, bolestima jetre, dijabetesom ili HIV infekcijom.

Visoka efikasnost se takođe održavala među spolovima, rasnim i etničkim grupama.

Vakcina protiv korona virusa, proizvođača Moderna, prema EMA-i, daje se u dva navrata u razmaku od 28 dana.

Najčešći neželjeni efekti kod COVID-19 vakcine Moderna su obično bili blagi ili umjereni i popravili su se u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije”, stoji u saopštenju EMA-e.

Pozitivna odluka znači da drugo regulatorno odobrenje za Moderninu vakcinu nakon Sjedinjenih Država i daljnju validaciju njene RNA tehnologije, nešto više od godinu dana od kada je identifikovano prvo izbijanje korona virusa u Wuhanu u Kini krajem 2019. godine.

Više od milion doza te američke vakcine distribuirano je u Britaniji za nešto manje od mjesec dana, a neravnomjeran početak kampanje doveo je i do kritika zdravstvenih vlasti u Njemačkoj i Francuskoj.

Holandija 6. januara započinje s cijepljenjem, dajući prvu injekciju 39-godišnjoj medicinskoj sestri u kući.

Pfizerovo cjepivo najprije je odobreno u Velikoj Britaniji i SAD-u, a u Europskoj uniji krenulo se s masovnim cijepljenjem protiv covida-19, u nedjelju 27. decembra.

Podsjećamo, 18.12.2020. godine, predsjednik Tramp uputio je Evropi i svijetu poruku nade naglašavajući da je vakcina na putu. ‘Evropo i drugi dijelovi svijeta pogođeni kineskim virusom – Njemačka, Francuska, Španija, a posebno Italija. Vakcine su na putu’, napisao je američki predsjednik zahvaljujući čijoj je operaciji ‘Warp Speed’ pronađeno efikasno cjepivo protiv koronavirusa.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] Izvor: Global CIR/Agencije […]

Komentiraj