(VIDEO) KONGRES EVAKUISAN NAKON ŠTO JE GRUPA DEMONSTRANATA PROVALILA U ZGRADU: Obratio se predsjednik Tramp: ‘Znam da ste povrijeđeni i ljuti zbog krađe izbora, ali nemojte im ići na ruku, raziđite se u miru’

Kongres je zaključan, a poslanici su evakuirani u srijedu u neviđenim i šokantnim prizorima nakon što su demonstranti upali na Capitol Hill dok su poslanici održavali sjednicu na kojoj je planirana rasprava o glasovima elektorskog kolegija.

tramp-protesti123-1

Demonstranti su se sa mitinga na kojem je govorio predsjednik Tramp ispred Bijele kuće spustili na Capitol u znak protesta zbog mogućnosti potvrđivanja rezultata koje smatraju lažnim i namještenim. Međutim, neidentifikovana grupa njih sukobila se s policijom i uspjela doprijeti u njegovu unutrašnjost.

Oko zgrade i unutar zgrade čuli su se pucnji. Policija je upucala ženu ispred zgrade američkog Kongresa, prenose američki mediji.

Prema prvim informacijama ona je upucana u vrat, a na snimku sa lica mjesta se vidi kako je na nosilima iznose dok su oko nje do zuba naoružani policajci.

Vlasti su ubrzo evakuirale zakonodavce, a gradonačelnica Washingtona proglasila je u 18:00. policijski čas usred eskalirajućeg nasilja u Kongresnim dvoranama gdje su se mogli vidjeti policajci kako drže oružje. Na zahtjev predsjednika Donalda Trampa pozvana je Nacionalna garda da pruži pomoć u obuzdavanju domonstranata, saopćeno je iz Bijele kuće.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence također je istakao da nasilje u zgradi Kongresa mora prestati. “Ovaj napad na naš Kapitol neće se tolerisati i svi koji su u njega uključeni će biti procesuirani”, napisao je Pence na Twitteru.

Predsjednik pozvao na mir i podršku policiji

“Molim vas, podržite našu policiju u Kapitolu i snage sigurnosti. Oni su uistinu na strani naše zemlje. Ostanite mirni”, napisao je predsjednik Tramp na svom Twitter profilu.

Molim da svi na američkom Kapitolu ostanu mirni. Ne nasilju! Zapamtite, Mi smo stranka zakona i reda – poštujte zakon i naše sjajne muškarce i žene u plavom. Hvala vam!”, napisao je predsjednik.

‘Ne idite im na ruku’

“Razumijem vašu bol, znam da ste povrijeđeni. Imali smo izbore koji su nam ukradeni. To su bili izbori koje smo dobili velikom razlikom i svi to znaju, pogotovo druga strana. Ali morate ići kući.

Sada moramo imati mir, moramo imati zakon i red. Moramo poštovati naše velike ljude u redovima snaga reda i zakona. Ne želimo da iko bude povrijeđen, jer ovo je veoma težak vremenski period. Nikada nije bilo ovakvo vrijeme u kojem se takva stvar mogla dogoditi, kada su to mogli oduzeti od nas, od mene, od vas i od naše zemlje. Ovo su bili lažni izbori, ali mi ne možemo ići na ruku tim ljudima. Moramo imati mir. Zato idite kući.

Volimo vas, vi ste vrlo posebni. Vidjeli ste šta se događa i vidite kako se prema drugima postupa, tako loše i tako zlo. Znam kako se osjećate. Ali idite kući, idite kući u miru”, kazao je predsjednik Tramp.

(Global CIR/A. Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] (VIDEO) KONGRES EVAKUISAN NAKON ŠTO JE GRUPA DEMONSTRANATA PROVALILA U ZGRADU: Obratio se predsjed… […]

Komentiraj