IZGRADNJA PLANIRANA OVE GODINE! Novi ruski radar na Krimu istovremeno će raditi u četiri opsega?

Najnoviji radar dugog dometa “Jahroma”, koji će se graditi na Krimu, istovremeno će raditi u četiri opsega sa uglom gledanja od 270 stepeni, rekao je izvor iz vojno-industrijskog preduzeća, pišu agencije.

Russia to Build New Missile Early-Warning Radar Station in Crimea

Ovaj radar nema pandana, radit će u četiri opsega – metarskom, decimetarskom, centimetarskom i milimetarskom – rekao je sagovornik kompanije medijima.

Izgradnja ovog radara će započeti 2021. godine. Ranije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio da će pravljenje radara “Jahroma” biti jedan od prioritetnih zadataka vojnog resora u ovoj godini.

Takođe je planirana izgradnja prekohorizontskih radarskih modula u Kalinjingradu i Zeji.

Prema informacijama iz otvorenih izvora, novi radar će biti postavljen na rtu Hersones, gdje se ranije nalazio sovjetski radar “Dnjepar”. “Jahroma” će biti uključena u sistem za upozoravanje na raketni napad.

Glavni zadatak radara je da što prije otkrije i prati balističke rakete, koje su lansirane u pravcu Rusije i njenih saveznika, navode agencije.

Podsjećamo,  16. marta 2014, na Krimu je održan takozvani „referendum“. Navodno je 97 odsto stanovnika bilo za pripajanje Ruskoj Federaciji. U nedjeljama prije toga Rusija je iskoristila nesigurnost poslije promjene vlasti u Kijevu i preuzela vojnu kontrolu Krima. 

Ni Ukrajina ni međunarodna zajednica ne priznaju aneksiju koja je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Zapadne zemlje su uvele sankcije kao što su zabrane ulaska i zamrzavanje računa ruskih i pojedinih ukrajinskih političara. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj