(UŽIVO) NIKADA NEĆEMO ODUSTATI I NIKADA NEĆEMO PRIZNATI LAŽNE REZULTATE! Predsjednik Tramp govorio pred stotinama hiljada pristalica ispred Bijele kuće, prekinuta zajednička sjednica Kongresa nakon osporavanja elektorskih glasova iz Arizone, traju protesti pred zgradom Kongresa, evakuisano nekoliko zgrada!

Predsjednik Tramp u srijedu je na mitingu ispred Bijele kuće rekao da “nikada neće odustati” i “nikada neće priznati” namještene rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, obećavši da će “zaustaviti krađu” i obnavljajući pritisak na potpredsjednika Pencea da “učini pravu stvar” i decertifikuje rezultate izbora. Istovremeno u Kongresu je počela zajednička sjednica Kongresa na kojoj se inače potvrđuju glasovi elektora, ali je ubrzo prekinuta nakon osporavanja rezultata iz Arizone, nakon čega su počele odvojene sjednice oba doma Kongresa kako bi se raspravljalo o izbornoj prevari.

tramp12345-2

Predsjednik je govorio na maršu “Spasimo Ameriku” u Washingtonu, uoči zajedničke sjednice Kongresa kojom se potvrđuju rezultati predsjedničkih izbora 2020. godine.

Ne želimo vidjeti kako su našu izbornu pobjedu ukrali radikalni lijevi demokrati i lažni mediji, jer to je ono što su učinili i što sad rade“, rekao je Tramp. “Nikada nećemo odustati i nikada nećemo priznati”, rekao je on.

„Našoj zemlji je dosta. Nećemo to više podnositi. Zaustavit ćemo krađu. Ovo nisu bili tijesni izbori. Nismo izgubili. Nećemo im dopustiti da utišaju vaše glasove.” Ako Kongres potvrdi rezultate „imat ćete nelegitimnog predsjednika, to ćete imati. Ne možemo dopustiti da se to dogodi“, naveo je Tramp.

Ako Mike Pence postupi ispravno, pobijedit ćemo na izborima”, rekao je Tramp. “Trebali bismo zaštititi našu zemlju i podržati naš Ustav“, rekao je Tramp. “Države žele opozvati elektore. Države su prevarene, dobili su lažne informacije i sada ih žele vratiti. Sve što Pence mora učiniti je poslati natrag rezultate državama na ponovno certificiranje…

Upravo sam razgovarao s Mikeom. Rekao sam Mikeu, ‘To [zaustavljanje certificiranja] ne zahtijeva hrabrost’“, rekao je predsjednik. „Ono za šta je potrebna hrabrost je ne raditi ništa. To zahtijeva hrabrost, jer onda bismo zapeli sa predsjednikom koji je na izborima izgubio velikom razlikom, i s tim bismo morali da živimo još četiri godine. Jednostavno to nećemo dopustiti.”

Predsjednik Tramp rekao je da su izbori bili korumpirani i da “slabi” republikanci u Kongresu dopuštaju da se to dogodi. “Danas ćemo vidjeti da li se republikanci zalažu za integritet naših izbora” rekao je, i “zalažu li se za našu zemlju ili ne.” Predsjednik je pozvao okupljene da “predizborima” ne podrže republikance u Kongresu koji se ne bore za integritet izbora. “Za godinu dana počet ćete raditi na Kongresu”, rekao je gospodin Tramp. “Moramo se riješiti slabih kongresmena, onih koji nisu dobri – svjetskih Liz Cheneya.” Bila je to referenca na predstavnicu Liz Cheney iz Wyominga, člana rukovodstva Predstavničkog doma ispred republikanaca i kćerku bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneya.

Predsjednik je dalje rekao da su demokrati “iskoristili pandemiju kao način prevare građana na izborima”.

Tramp je također pozdravio one republikance koji će se usprotiviti certifikaciji rezultata, ukazujući na 140 zastupnika Predstavničkog doma koji su izjavili da će osporiti potvrđivanje izbornih rezultata u srijedu tokom zajedničke sjednice, te je pohvalio 13 republikanskih senatora koji su to isto obećali uraditi, navodeći ih poimence.

“Nakon ovoga ćemo krenuti dolje – ja ću biti s vama – spustit ćemo se do Kapitola i bodriti svoje hrabre senatore i kongresmene, jer nikada nećmo vratiti našu zemlju sa slabošću”, rekao je Tramp. “Morate pokazati snagu i morate biti jaki.” Predsjednik je zatim rekao pristalicama da “mirno i patriotski učine da se čuju njihovi glasovi “.

Odbijena certifikacija glasova elektora iz Arizone

U međuvremenu počela je zajednička sjednica oba doma Kongresa radi okončavanja procesa certificiranja rezultata elektorskog kolegija, što su već ranije najavili blokirati pojedini republikanski predstavnici.

Zastupnik Paul Gosar (R-Ariz.) uložio je prigovor na certificiranje rezultata Izbornog kolegija svoje matične države, što je pokrenulo raspravu i glasanje u Domu i Senatu.

Nakon što nije bilo primjedbi na prebrojavanja u Alabami i na Aljasci, gdje je Trump pobijedio, Gosar se usprotivio glasovima elektora iz Arizone, smatrajući da je u toj državi došlo do izborne prevare koja je preokrenula rezultate izbora.

Potpredsjednik Pence, koji predsjedava zajedničkom sjednicom, pitao je Gosara da li je njegov prigovor u pisanoj formi i da li mu se pridružio senator, što je uvjet da se pokrene rasprava i glasa. Gosar je rekao da jeste, a senator Ted Cruz (R-Texas) također se pridružio prigovoru. Republikanci koji podržavaju taj potez tada su pozdravili aplauzom potese Gosara i Crusa.

Blokirani prilazi Kapitolu

Bilo je haotičnih scena ispred Kapitola, dok predstavnici potvrđuju glasove Izbornog kolegija u srijedu nakon što su izbili protesti i američka policija nakratko evakuirala dvije zgrade zbog navodne prijetnje bombom.

Izvor u Kongresu rekao je za Fox News da su zgrada zgrade Cannon House i zgrada Kongresne biblioteke Madison nakratko evakuirane zbog prijetnje bombom nakon što je navodno u tom području pronađeno nekoliko sumnjivih paketa.

Neki demonstranti prišli su preblizu Kapitolu na zapadnoj strani, uprkos ogradi postavljenoj da zadrži gomilu. Američka policija Kapitola pokušava potisnuti ljude natrag. Čitav trg Capitol-a zatvoren je, čak i za članove koji pokušavaju ući u komoru na zajedničko zasjedanje Kongresa.

(Global CIR/A.Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] (UŽIVO) NIKADA NEĆEMO ODUSTATI I NIKADA NEĆEMO PRIZNATI LAŽNE REZULTATE! Predsjednik Tramp govo… […]

  2. […] (UŽIVO) NIKADA NEĆEMO ODUSTATI I NIKADA NEĆEMO PRIZNATI LAŽNE REZULTATE! Predsjednik Tramp govo… […]

Komentiraj