KONGRES OVJERIO GLASOVE ELEKTORA: Predsjednik Tramp najavio ‘urednu tranziciju’ vlasti, te poručio da je njegov prvi mandat bio tek početak ‘borbe da Ameriku učini ponovo velikom’

Predsjednik Tramp obećao je “uredan prijelaz” vlasti rano u četvrtak nakon što je Kongres potvrdio glasove elektorskog kolegija na glasanju tokom noći, koje je završilo nešto prije 4 sata ujutro po lokalnom vremenu.

bajden-tramp123

Iako se u potpunosti ne slažem s ishodom izbora i činjenice me podupiru, ipak će doći do uredne tranzicije 20. januara“, rekao je Tramp u izjavi. “Oduvijek sam govorio da ćemo nastaviti svoju borbu kako bismo osigurali da se broje samo legalni glasovi”, nastavio je predsjednik.

Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj historiji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom“, naveo je on u izjavi koju je podijelio Dan Scavino, zamjenik šefa kabineta za komunikacije.

Trampova izjava došla je nekoliko minuta nakon najave potpredsjednika Mikea Pencea s Kapitola da su glasovi Izbornog kolegija od 14. decembra – koji su uslijedili nakon izbora 3. novembra – ovjereni u korist Joea Bidena i Kamale Harris.

Upad u Kongres prekinuo proces osporavanja glasova elektora

Ranojutarnje ovjeravanje uslijedilo je nakon nemirne srijede u Washingtonu kada su demonstranti nezadovoljni zbog certificiranja rezultata izbora koje smatraju namještenim i pokradenim, upali na Kapitol prekinuvši zasjedanje upravo kada su se iznosili prigovori na glasove elektora iz Arizone.

Ironično je da je upravo zbog izgrednika koji su prekinuli zasjedanje, američka javnost ostala uskraćena da čuje dokaze i navode o izbornim prevarama u šest ključnih država. Nakon nemira i oni senatori koji su željeli osporiti rezultate, većinom su povukli svoje ranije izjave.

Zbog nereda na Kapitolu većina poslanika obiju glavnih partija krivicu su usmjerili prema Trampu, optužujući predsjednika da je vatrenom retorikom dodatno potaknuo na pobunu građane koji su već bili uznemireni zbog dešavanja na izborima. Prije nereda, Tramp je održao veliki miting ispred Bijele kuće pred oko pola miliona pristalica koji mainstream mediji nisu željeli prenijeti. Tada ih je pozvao da ‘mirno i patriotski’ ne dozvole da njihov glas bude ušutkan.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj