AMERIČKI MEDIJI: Potpredsjednik Pence se protivi primjeni 25. amandmana

Američki potpredsjednik Mike Pence protivi se primijeni 25. amandmana kako bi se Donalda Trampa odmah uklonilo s dužnosti predsjednika, izvještavaju Business Insider i New York Times.

Getty-Images-1230451650-0

Nejasno je kada će gospodin Pence upozoriti Kongres na svoj stav, ali, navodno je njegovu odluku podržalo nekoliko dužnosnika Trampovog kabineta. Ti zvaničnici, rekao je visoki republikanski zvaničnik, smatraju da će napor vjerovatno povećati trenutni haos u Washingtonu, umjesto da ga smiri.

Trampovu smjenu na temelju 25. amandmana zatražili su predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer, dan nakon što su demonstranti provalili u zgradu Kongresa pokušavajući spriječiti potvrdu rezultata elektorskog kolegija koje smatraju ‘lažnim i namještenim’.

“Predsjednik Sjedinjenih Država poticao je na oružanu pobunu protiv Amerike”, rekla je Pelosi sinoć na konferenciji za medije, dodavši da je Tramp time počinio “čin pobune”. Pelosi je rekla kako je potrebno odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokraciju. Pozivajući Pencea da primijeni 25. amandman Schumer je napomenuo da bi, u protivnom, predsjednikovu smjenu trebao pokrenuti Kongres.

Po 25. amandmanu ustava članovi vlade mogu smijeniti predsjednika, utvrde li da nije sposoban obavljati dužnost, prenose agencije.

(Global CIR/A. Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj