NAKON KRITIKA JAVNOSTI: Evropska komisija ugovorila nabavku dodatnih 300 miliona Pfizerovih vakcina

Evropska komisija ugovorila je dodatnih 300 miliona vakcina koje proizvodi američka kompanija Pfizer, čime je duplirana narudžbina vakcina tih proizvođača.

PRVA ZAPADNA ZEMLJA KOJA JE POČELA MASOVNU IMUNIZACIJU PROTIV KORONAVIRUSA!  Desetine hiljada građana Velike Britanije već primilo prve doze 'Pfizerove'  vakcine! - GlobalCir

Prethodno je Brisel ugovorio 300 miliona doza te vakcine protvi koronavirusa, koja je i dobila dozvolu za upotrebu na teritoriji EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objasnila je da će 75 miliona doza te vakcine biti isporučeno do juna, a ostatak u drugoj polovini ove godine.

Prema njenim riječima, uz vakcinu koju proizvodi farmaceutska kompanija Moderna, EU je obezbijedila vakcine za 380 miliona Evropljana.

“To je oko 80 posto stanovništva Evropske unije. A druge vakcine dolaze narednih nedjelja i mjeseci”, rekla je ona.

Do ugovora o novoj količini vakcina došlo je nakon niza kritika iz država članica EU na račun Evropske komisije, koja je odlučila da potpiše preliminarne ugovore o nabavci vakcina sa šest kompanija koje su je razvijale, od kojih pojedine verovatno neće biti dostupne do kraja ove godine.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj