(VIDEO) PREDSJEDNIK TRAMP SE OBRATIO NACIJI: ‘Demonstranti koji su se infiltrirali u Kapitol oskvrnili su sjedište američke demokratije, borio sam se za demokratiju i integritet izbora, trebamo mijenjati izborne zakone, moj fokus sada je na tranziciji vlasti’

Predsjednik SAD-a Donald Tramp osudio je pristalice koje su u četvrtak napale Capitol Hill, pozivajući na obnavljanje veza patriotizma tokom tranzicije vlasti na novu predsjedničku administraciju. Ponovio je da se samo borio za američku demokratiju i da je neophodno promijeniti američke zakone koji regulišu izborni proces. Predsjednik se obratio naciji u videu objavljenom na Twitteru nakon što je platforma ukinula suspenziju njegovog računa.

tramp-obra-anje123

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

“Želio bih započeti osvrtom na gnusni napad na Capitol Sjedinjenih Država. Kao i svi Amerikanci, ogorčen sam bezakonjem, nasiljem i haosom. Odmah sam rasporedio Nacionalnu gardu i savezne službe za provođenje zakona kako bi osigurali zgradu i protjerali uljeze. Amerika jeste i mora uvijek biti država zakona i reda.

Demonstranti koji su se infiltrirali u Kapitol oskvrnili su sjedište američke demokratije. Onima koji su bili uključeni u akcije nasilja i razaranja poručujem ‘ne predstavljaju našu zemlju’, a onima koji su prekršili zakon ‘platit ćete’.

Upravo smo prošli napete izbore i emocije su intenzivne, ali sada moramo biti hladni i smireni. Moramo nastaviti sa poslom Amerike. Moja kampanja je energično težila svim pravnim opcijama da bi osporila rezultate izbora, jedini cilj mi je bio osigurati integritet glasanja. Čineći tako borio sam se za odbranu američke demokratije. I dalje čvrsto vjerujem da moramo reformirati svoje izborne zakone kako bismo provjerili identitet i podobnost svih birača za glasanje i kako bismo osigurali vjeru i povjerenje u sve buduće izbore.

Kongres je potvrdio rezultate i nova administracija bit će inaugurisana 20. januara. Moj fokus sada se usmjerava na osiguravanje glatke, uredne i neometane tranzicije vlasti. Ovaj trenutak traži iscjeljenje i pomirenje. 2020. godina je bilo izazovno vrijeme za naš narod, prijeteća pandemija je ugrozila živote naših građana, izolirala milione u njihovim domovima, oštetila našu ekonomiju i odnijela nebrojene živote. Poraz ove pandemije i obnova najveće ekonomije na svijetu zahtijevat će da svi zajedno radimo. Trebat će nam ponovni naglasak na građanske vrijednosti, patriotizam, vjeru, dobročinstvo zajednice i porodice. Moramo revitalizirati svete veze ljubavi i odanosti koje nas kao jednu nacionalnu porodicu vežu za građane naše zemlje.

Služiti vam kao predsjednik bila mi je najveća čast u životu. I svim mojim divnim pristalicama: A svim svojim divnim pristašama poručujem: znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše nevjerovatno putovanje tek počinje. 

Hvala vam, Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio Ameriku”, kazao je američki predsjednik.

(Global CIR/A. Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj