ZAŠTO IH JE STRAH ISTINE?! Glumica Emily Ratajkowski ustala protiv cenzure: ‘Ako Mark Zuckerberg može predsjednika isključiti s Facebooka, može isključiti bilo koga od nas, imam osjećaj da je neko namjerno pustio demonstrante u Capitol da bi mogli opravdati cenzuru’

Dok mnoge demokrate aplaudiraju odluci Marka Zuckerberga da na neodređeno vrijeme zabrani naloge predsjednika Donalda Trampa na Facebooku i Instagramu, neki shvaćaju da odluka milijardera iz Silicijske doline predstavlja opasan presedan za slobodu govora.

facebook-ban-tramp

Jedna od takvih osoba je glumica-model Emily Ratajkowski, koja je riskirala prezir svojih kolega iz Hollywooda i mainstream medija izrazivši zabrinutost zbog Zuckerbergove odluke da predsjednika stavi na ‘crnu listu’.

Ovo daje Facebooku / techu / Zucku NAJVEĆU VLAST. Ako može isključiti predsjednika, može isključiti bilo koga od nas”, tvitovala je u četvrtak.

Emily Ratajkowski također je iznijela spekulacije da je provaljivanje u Capitol inscenirano kako bi se opravdalo “uvođenje cenzure” od strane velikih tehnoloških kompanija.

Da li još neko ima osjećaj da je odgovarajući broj policajaca sa Capitola bio odsutan, odnosno pustio Trampove ljude da pruže sliku suludih MAGA frajera na podu Predstavničkog doma, jer je to veoma pogodno za opravdanje uvođenja cenzure velikih tehnoloških kompanija?

Ratajkowski je kasnije objasnila svoj stav o odluci Facebooka o zabrani predsjednika. “Moja briga je da ovo daje velikim tehnološkim kompanijama priliku da zatvore “lijeve ekstremiste” koji su važni politički organizatori”, dodala je.

Podsjećamo, izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg izjavio je u nedavnoj objavi da će nakon događaja na Capitol Hillu i komentara predsjednika Trampa na društvenim mrežama o situaciji, Facebook zabraniti predsjedniku pristup platformi “na neodređeno vrijeme”.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsjednik ustao protiv neograničene moći društvenih mreža

Podsjećamo, predsjednik SAD-a nedavno je uložio veto na Zakon o odbrani, a kao poseban razlog izdvojio je Član 230 Zakona o pristojnosti komunikacija iz 1996. godine, tvrdeći da će neuspjeh njegova ukidanja “učiniti naše obavještajne aktivnosti praktički nemogućim za provođenje”. 

U tom Članu je sadržana odredba koja glasi da se “nijedan dobavljač ili korisnik” interneta ne bi trebao “tretirati kao izdavač ili proizvođač” informacija koje je objavio drugi pojedinac, što je protumačeno da se društvene platforme poput Facebooka i Twittera ne tretiraju kao izdavači pa tako nisu ni odgovorni za sadržaje koje puštaju ili cenzurišu.

Mainstream mediji i društvene platforme počele su se ponašati kao mjera svih stvari, preuzimajući ulogu suda i unaprijed odbacujući sve pravne procese, činjenice i svjedočenja o izbornim prevarama, proglašavajući ih lažnim ili neutemeljenim. Pored toga izjave predsjednika su vadili iz konteksta ili cenzurirali kako bi spriječili da dođu do građana.

Takvo ponašanje društvenih mreža i medija tokom i nakon izbora, ali i njihova cenzura nepovoljnih vijesti po Bajdena u toku kampanje, odnosno poticanje negativnih vijesti protiv Trampa, dovele su do toga da je njihovo djelovanje od strane predsjednika i većeg dijela javnosti označeno kao ‘prijetnja za nacionalnu sigurnost’, jer je ugrožavanjem fer i slobodnog izbornog procesa dovedena u pitanje demokratija i ugrožena je Republika.

Budući da je na saslušanjima u američkom Kongresu otkriveno da postoji centralizirana platforma preko koje Facebook, Twitter i Google sprovode nekontrolisanu cenzuru na cijelom internetu ( preko 97% informacija na engleskom jeziku dolazi preko Googla), postalo je jasno kako je medijski prostor kako onaj televizijski, tako i internetski, postao predmetom sistemskog upravljanja karakterističnog za totalitarne komunističke režime.

O tome koliko je savremeno društvo postalo ovisno o volji čelnih ljudi društvenih mreža svjedoči i posljednji post osnivača Facebooka Marka Zuckerberga.

“Vjerujemo da je rizik da dozvolimo predsjedniku da nastavi koristiti naše usluge tokom ovog perioda prevelik. Iz tog razloga, nastavljamo blokirati njegove Facebook i Instagram naloge na neodređeno vrijeme i najmanje na period od dvije sedmice dok se ne završi preuzimanje vlasti”, naveo je Zuckerberg u šokantnom postu, ponašajući se kao gospodar javnog i političkog života u SAD-u.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] tu samo da ‘dokumentuje dešavanja’, snimio ubistvo veteranke ratnog zrakoplovstva! ZAŠTO IH JE STRAH ISTINE?! Glumica Emily Ratajkowski ustala protiv cenzure: ‘Ako Mark Zuckerb… KAKO SU SE DRUŠTVENE MREŽE MIJEŠALE U AMERIČKE IZBORE?! Izvršni direktori Facebooka i […]

Komentiraj