KANABIS-TURISTI IZVOR SU MNOGIH NEVOLJA! Amsterdam planira zabranu marihuane za turiste

Gradonačelnica Amsterdama ekološkinja Femke Halsema predložila je da se turistima zabrani posjeta gradskim “coffeeshopovima” gdje se poslovično prije svega prodaje i konzumira marihuana.

Amsterdam planira zabranu marihuane za turiste

Ona želi smanjiti “privlačnost Amsterdama kao odredišta za turizam uz meku drogu”, napisala je u pismu upućenom u petak svom gradskom vijeću.

“Posljednjih godina vidjeli smo da se potražnja za kanabisom u Amsterdamu izuzetno povećala”, rekla je Halsema u intervjuu za javnu televizijsku stanicu NOS.

“To je uglavnom zbog povećanja broja turista”, dodala je ona i navela da su neki od njih “kanabis-turisti” koji u Amsterdam dolaze isključivo da bi konzumirali tu drogu.

Ti “kanabis-turisti” izvor su nevolja za centar grada, rekla je gradonačelnica.

“Amsterdam je međunarodni grad i želimo dobrodošlicu turistima, ali voljeli bismo turiste koji dolaze zbog bogatstva grada, njegove ljepote, kulturnih institucija”, rekla je ona holandskoj javnoj televiziji.

Po podacima Ministarstva javnog zdravlja, Holandija ima 570 “coffeeshopova”, a po podacima Amsterdama, u tom gradu ih je 166, ili 30 posto svih u Holandiji.

Od 1970-ih godina holandska vlada toleriše te radnje koje prodaju kanabis.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj