VINSKE REGIJE! Od Santorinija do obala Korzike: Evropska ostrva za ljubitelje vina

Od obala Sicilije do obala Korzike, pronaći ćete prelijepe primorske vinograde u kojima se proizvode jedinstvena, vrhunska vina, piše Travel Magazine. Upoznajte pet primamljivih ostrvskih vinskih regija.

SANTORINI

Na grčkom ostrvu Santorini, uzgajivači gaje vinovu lozu assyrtiko u niskim košarama zvanim koulara. U pitanju je poseban metod dizajniran za zaštitu plodova od jakog ostrvskog vjetra i sunca. Ovaj prepoznatljiv pristup zasnovan je na znanju i iskustvu regije sa hiljadama godina vinogradarske istorije. Erupcije vulkana izvor su ove markantne zemlje, kao i vinogradarskog teroara. Grožđe se vlaži iz morske magle koja se noću diže, dok vjetar Meltemia održava biljke svježim i bez bolesti. Zapanjujuća ljepota Santorinija privlači posjetioce iz cijelog svijeta, mnogi od njih nesvjesni su koliko je cijelo ostrvo bogato porodičnim vinarijama malog obima.

SICILIJA

Sicilija, najveće ostrvo u Sredozemnom moru, fascinira posjetioce vinogradima zasađenim u sjenci jednog od najaktivnijih vulkana na Zemlji, planine Etna. Ostrvo staro 3.000 godina ima vinarsku kulturu koja datira još od Grka. Izvorne sorte grožđa kao što su grilo i nero d’avola su ovdje vodeći izvozni brend. Gledajući ka autentičnosti, mnogi uzgajivači vraćaju se u prošlost, naseljavajući vinograde drevnim grožđem poput katarato, inzolije i frapatoa, a ne međunarodnim sortama koje su prethodno umanjile vjernost sicilijanskog vina.

KORZIKA

Korzika, francusko ostrvo sa devet zaštićenih vinorodnih područja, ima mediteransku atmosferu sa kontinentalnom klimom – planinski snijeg zimi i vrućinu ljeti. Ostrvo je puno raznolike zemlje koju čine razna tla, uključujući krečnjak, glinu, vulkanski pješčar i granit. Vetar oblikuje podneblje, dok legendarni maestral duva sa sjevera, a jugo sa juga. Vermentinu (poznat i kao vermentino ili rola) i nielluccio su ovdje primarno grožđe, a Feničani su zaslužni za uzgoj vermentina u antičko doba. Slično flori na obroncima brda pronađenoj na jugu kontinentalne Francuske, ovdje je teroir prepun makije, biljne mješavine koja vinu daje aromatičan ukus.

HVAR

Hvar je hrvatsko ostrvo uz dalmatinsku obalu i drevna luka u Jadranskom moru. Sela na brdima dom su vinograda. Drevni Grci su vodili vinarstvo, a sada je ostrvo prošarano niskim kamenim zidovima i terasama koje ocrtavaju različite regije rasta. Bogdanusa, što u prevodu znači „dar od Boga“, grožđe je porijeklom sa ostrva. Plavac mali, dalmatinski rođak zinfandela, ovdje uspijeva u nekim od najstarijih zasada sorte.

LANZAROTE

Lanzarote je Kanarsko ostrvo smješteno oko 128 kilometara od zapadne obale Maroka. Nakon što je razarajuća erupcija vulkana 1700-ih dovela do toga da stanovnici preispitaju poljoprivredne metode, okrenuli su se uzgaju grožđa koje uspijeva u pepeljastom tlu. Grožđe malvasia volcanica je rodna sorta, a vinogradi crne zemlje su niz izdubljenih uglova koji su potkovani skloništem od kamenih opeka. Niski potez štiti biljke od isušivanja na vjetru. Široko razmaknute vinove loze ovdje izgledaju poput riblje ljuske koja sistematski klizi duž pejzaža.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj