Hrana koja zimi najbolje čuva zdravlje

Zdrava hrana je sigurno najbolji način da svoje zdravlje, čak i zimi, držite na zavidnoj razini. U toj će vam priči najviše pomoći namirnice koje prirodno podižu i čuvaju imunitet, no zaboravite na priču da nam u tome može pomoći samo vitamin C.

Namirnice za zimu: Zdravlje je u ovih 10 namirnicaIstina je da su citrusi i vitamin C odlični saveznici zdravlju, ali to zaista nije jedina hrana koja će pozitivno utjecati na imunitet, kao što je slučaj i s namirnicama koje su pune antioksidansa. O njima ne trebamo ni govoriti koliko su važni za snažan imunitet i borbu protiv bolesti.

Ali jedini sigurno nisu:

Jogurt

Probiotička hrana poput jogurta potiče dobre bakterije u našim tijelima, a one zauzvrat čine čuda za zdravlje probave koja pak pomaže spriječiti infekcije gornjih dišnih puteva. Uz jogurt, savršen izvor dobrih bakterija je i kefir te kiseli kupus – još jedna idealna zimska namirnica za zdravlje koja uz dobre bakterije ima i obilje vitamina C.

Češnjak

Iako mu miris nije baš omiljen, češnjak je prepun alicina koji je zadužen za uništavanje bakterija zbog čega je odličan kao prevencija, ali i kad nastupi bolest. Naime, dokazano je da je oporavak uz češnjak, ali sirovi, puno brži i lakši nego bez njega.

Masna riba

Govorimo o ribu punoj zdravih masti i omega 3 masnih kiselina koje pomažu smanjiti upalu i ojačati zdravlje, a najbolji izbor su losos, tuna i skuša, koje bi zimi malo češće trebali imati na jelovniku.

Crvena paprika

Iako su naranče i drugi citrusi hrana koju ćete odmah povezati s vitaminom C i imunitetom, u istom bi kontekstu morali spomenuti i crvene paprike koje imaju gotovo 50 posto više vitamina od naranče, zbog čega se smatraju jako dobrom zimskom hranom.Zeleno i korjenasto povrće

Mahunarke i zeleno povrće prava su zimska hrana jer obiljem vitamina i minerala pomažu ojačati organizam, a ne smijemo zaboraviti ni heljdu koja jako dobro grije organizam i daje nam puno energije potrebne organizmu da se odupre brojnim faktorima koji utječu na naše zdravlje tijekom duge i hladne zime.

Prokulice

Prokulice sadrže visoke razine kolagena i vitamina C. Time pripomažu elastičnosti kože: koža će vam izgledati mlađe. Također imaju betakarotena, vitamina K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Na tržnici ih ima gotovo cijele zime. Prokulice donose osvježavajuću kombinaciju gorčine i blagog okusa, stoga ih sparite s jelom koje ima izražen okus ili s preljevom od balzamičnog octa. Ako želite zadržati sve nutrijente, kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike.

Šipak

Kad je priroda stvarala svoje bombone, napravila je šipak. Sočne su sjemenke niskokalorične i pune antioksidanata i vitamina C koji troši tjelesnu masnoću, piše The Huffington Post.

Jedna četvrtina šalice ima samo 36 kalorija, gram masnoće, dva grama vlakana i gram proteina. Sezona šipka počinje u rujnu i traje sve do siječnja. Razna istraživanja do sada su pokazala da on ima pravo bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija štiti kardiovaskularni sustav, utječe na usporavanje artritisa te dobro djeluje na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje općenito.

I sok od šipka ima mnoge blagodati za naš organizam. Neke su studije pokazale da pomaže u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca te smanjuje razinu LDL (lošeg) kolesterola.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj