MENI PRIJETE SMRĆU SVAKI DAN I NIKO IH NE ZABRANJUJE! Navaljni Twitterovu zabranu Trampovih profila nazvao “neprihvatljivim činom cenzure”!

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni – jedan od najistaknutijih političkih oponenata predsjednika Vladimira Putina, koji je prošle godine umalo umro od trovanja za koje se sumnjiče ruske obavještajne službe – nazvao je odluku Twittera da trajno zabrani predsjednika Donalda Trumpa u subotu “neprihvatljivim činom cenzure”.

NAVALNY

Navalny, čelnik opozicione Stranke napretka i dugogodišnji organizator protesta koji poziva na kraj Putinove vladavine, usporedio je Twitterovu cenzuru Trumpa sa Putinovom cenzurom njega i napomenuo da “hladnokrvne ubojice” poput Putina i venecuelanskog diktatora Nicolása Madura nastavljaju koristite platformu bez ograničenja.

Nakon godina zalaganja za demokratsku tranziciju iz preko dvije decenije duge vladavine bivšeg agenta KGB-a Putina, Navalny se trenutno nalazi u Njemačkoj, oporavljajući se od onoga što njemački ljekari vjeruju da je namjerno izlaganje Novichoku. Novichok je hemijsko oružje koje gotovo isključivo koristi ruska vlada. Kremlj je više puta porekao bilo kakvu umiješanost u Navalnyjevu bolest, zbog koje je u augustu sedmicama bio u komi.

Svakodnevno mi prijete smrću i nikom ništa

„Mislim da je zabrana Donalda Trampa na Twitteru neprihvatljiv čin cenzure. Naravno, za vrijeme dok je bio u uredu, Tramp je pisao i govorio vrlo neodgovorne stvari ”, ustvrdio je Navalny. “I platio je time što nije ponovo izabran za drugi mandat.” „Izbori su jednostavan i konkurentan proces. Možete sudjelovati u tome, možete se žaliti na rezultate, nadgledaju ih milioni ljudi. Zabrana Twittera odluka je ljudi koje ne poznajemo u skladu s postupkom koji ne poznajemo “, nastavio je optužujući Twitter da “emocijama i ličnim političkim preferencijama” omogućava da odluče kako će upravljati stranicom.

Navalny je također odbacio službeni razlog Twittera za zabranu Trampa, koji je navodno prekršio uvjete korištenja stranice. “Ovdje imam svakodnevne prijetnje smrću već dugi niz godina, a Twitter nikome ne zabranjuje (ne da to tražim)”, napomenuo je dodajući da, pored samih diktatorskih vlada, i sikofantski računi (“fabrike trolova”)) Zloupotrebljavaju Twitter za promociju ubilačkih režima.

Navalny je nastavio primjećivati ​​da se, posebno u autoritarnim društvima, veze između privatnih kompanija i vlade zamagljuju, pa Twitter postavljajući presedan kao privatna kompanija ne mora nužno imati posljedice po javnu cenzuru.

Privatne kompanije saveznici države u cenzurisanju

Navalny je objasnio: “Naravno, Twitter je privatna kompanija, ali vidjeli smo mnogo primjera u Rusiji i Kini da su takve privatne kompanije postale najbolji prijatelji države i pomogle je kad je u pitanju cenzura. Ako u današnjoj raspravi zamijenite ‘Trampa’ s ‘Navaljnim’, dobit ćete 80% tačan odgovor Kremlja zašto se moje ime ne može spominjati na ruskoj televiziji i ne smije mi se dopustiti da sudjelujem u bilo kakvim izborima.”

Navalny je zaključio žaleći se da će Rusija i drugi “neprijatelji slobode govora širom svijeta” iskoristiti Trumpovu zabranu da ušutkaju legitimno neslaganje i ponudio Twitteru alternativu: “oni trebaju stvoriti nekakav odbor koji može donositi takve odluke. Moramo znati imena članova ovog odbora, razumjeti kako to funkcionira, kako njegovi članovi glasaju i kako se možemo žaliti na njihove odluke.”

Trovanje Navaljnog

Navaljni je dugo bio zagovornik slobode govora i demokratije u svojoj rodnoj Rusiji i više puta je optuživao Putina da ga pokušava ušutkati. Incident ovog ljeta najteži je slučaj sumnje na akciju ruske vlade protiv Navaljnog. Disident se u augustu teško razbolio u Sibiru, što je natjeralo njegov tim da ga odmah evakuira u Njemačku. U Njemačkoj su liječnici zaključili da je Navalny, bio izložen ruskom hemijskom agensu Novichok. “Pokušaji da se Rusija nekako poveže sa onim što se dogodilo za nas su neprihvatljivi, apsurdni su”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov u septembru, kada se Navaljni probudio iz kome. Kako Navalny više nije u Rusiji, Moskva je zamrznula njegovu imovinu.

U decembru, Navalny je tvrdio da je osobno prevario člana ruske obavještajne agencije FSB da mu prizna da je Putinov režim smislio zavjeru kako bi mu otrovao donje rublje. Navalny je snimio razgovor između sebe, maskirajući glas i navodnog agenta. Ruska vlada je u početku tvrdila da je Njemačka otrovala Navaljnog. Izvještaj u septembru tvrdi da je Putin rekao francuskom kolegi Emmanuelu Macronu da se Navalny otrovao.

Putin je svoje prve javne primjedbe na to pitanje dao u decembru, rekavši da bi, da je htio da njegovi agenti ubiju Navaljnog, “to završili”.

(Global CIR/A. Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj