TRAMPOVA ADMINISTRACIJA NASTAVLJA POLITIKU OBUZDAVANJA KOMUNISTIČKE KINE: State Department ukida sva ograničenja za vladine kontakte s Tajvanom

State Department u subotu je okončao ograničenja diplomatskih i vojnih kontakata s Tajvanom u potezu osmišljenom za nadogradnju veza s ostrvskom državom.

TRAMP-TAIWAN

Potez državnog sekretara Mikea Pompea znači da će visoki američki civilni dužnosnici i vojni službenici sada moći slobodno putovati na Tajvan. U prošlosti je većini visokih vojnih oficira bilo zabranjeno putovanje na Tajvan, a nižim oficirima nije bilo dozvoljeno da nose vojne uniforme i bili su prisiljeni da se oblače u civile. Visim državnim zvaničnicima i diplomatama takođe je bilo zabranjeno putovanje u pokušaju da se izbjegnu uznemirujuće reakcije Pekinga.

Sva prošla ograničenja ukinuta

State Department objavio je ove sedmice da će Kelly Craft, američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama, otputovati na Tajvan. Saopćenje je uslijedilo nakon najnovijih hapšenja demokratski izabranih predstavnika u Hong Kongu. Očekuje se da će taj potez razljutiti Peking koji se požalio da američka vlada ne slijedi diplomatsku praksu koja uređuju američko-kineske odnose.

Gospodin Pompeo rekao je najavljujući novu politiku da su složena samonametnuta ograničenja jednostrano preduzeta „u pokušaju da se umiri komunistički režim u Pekingu“. “Nema ih više”, rekao je, dodajući da su sva prošla ograničenja sada ukinuta. “Izvršne agencije trebale bi smatrati ništavnim sve” smjernice za kontakt “u vezi s odnosima s Tajvanom koje je prethodno izdalo Ministarstvo vanjskih poslova pod ovlastima dodijeljenim državnom tajniku”, rekao je gospodin Pompeo.

Nije bilo jasno hoće li nova politika utjecati na posjete ratnih brodova mornarice ili letove aviona na Tajvan koji su ograničeni američkom politikom osmišljenom kako bi se izbjeglo narušavanje odnosa s Narodnom Republikom Kinom. U prošlosti su posjete Tajvanu svih vojnih oficira u činu pukovnika ili kapetana mornarice i više bili strogo ograničeni – uprkos potencijalnim obvezama Sjedinjenih Država da brane Tajvan od kopnenog napada navedenog u Zakonu o tajvanskim odnosima iz 1979. godine.

Pompeo je rekao da se američko-tajvanski odnosi i dalje trebaju odvijati putem neprofitnog američkog instituta na Tajvanu. Tajvansko diplomatsko predstavništvo u Sjedinjenim Državama vrši se putem sličnog Tajvanskog ureda za ekonomsko i kulturno poslovanje, ili TECRO.

Promjena dugogodišnje politike

Državni sekretar Pompeo poništio je sve odjeljke Priručnika za vanjske poslove i Priručnika za vanjske poslove koji su u prošlosti regulirali angažman izvršnih vlasti sa Tajvanom.

Američkom politikom prije Trumpove administracije dominirali su prokineski zvaničnici, favorizirali su konačni prekid ili ozbiljno poništavanje veza s Tajvanom u pokušaju da razviju bliže odnose s Pekingom. Primjerice, 2018. vršiteljica dužnosti pomoćnice državnog sekretara za istočnu Aziju, Susan Thornton, prisiljena je otići u mirovinu nakon što je objavljeno da je naredila uklanjanje tajvanske zastave s dvije web stranice State Departmenta.

Trampova administracija naglo je povećala prodaju oružja Tajvanu. Od 2017. administracija je ostrvskoj vladi ponudila više od 18,2 milijarde dolara oružja, uključujući avione F-16 od 8 milijardi dolara. Nova politika osmišljena je kako bi slijedila Zakon o odnosima s Tajvanom koji navodi da će svi odnosi s Tajvanom biti neslužbeni i stoga zvaničnici State Departmenta i Pentagona ne bi trebali ograničavati veze.

“Naše dvije demokratije dijele zajedničke vrijednosti individualne slobode, vladavine zakona i poštovanja ljudskog dostojanstva”, rekao je gospodin Pompeo. “Današnja izjava prepoznaje da američko-tajvanski odnos ne treba i ne bi trebao biti okovan samonametnutim ograničenjima naše birokratije.”

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj