ŠEFOVI DIPLOMATIJA ČETIRI DRŽAVE POZVALI NA OŽIVLJAVANJE MIROVNIH PREGOVORA: “Postojanje nezavisne i susjedne palestinske države uz sigurnu državu Izrael, glavna je garancija za postizanje stabilnosti u našem regionu”

Egipat je u ponedjeljak bio domaćin sastanka ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Jordana kako bi razgovarali o načinima za oživljavanje mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca.

etiri-zemlje-efovi-diplomatija

Traže ‘vjerodostojne pregovore’

U zajedničkoj izjavi, ministri su pozvali na praktične korake za pokretanje “vjerodostojnih pregovora” između Izraela i Palestinaca o formiranju palestinske države sa istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom na teritoriji koju je Izrael zauzeo u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Ministri su rekli da su spremni raditi s SAD-om kako bi se olakšali pregovori koji bi doveli do “sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u regiji”.

U saopćenju se poziva na trenutni prekid svih aktivnosti na širenju naselja, uključujući ona u istočnom Jerusalemu i traži suzdržavanje od poduzimanja bilo kakvih jednostranih mjera koje ometaju buduće okončanje sukoba.

“Gradnja i širenje naselja i zaplijena palestinskih građevina i imovine predstavljaju kršenje međunarodnog prava i podrivaju pouzdanost dvodržavnog rješenja”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Dvodržavno rješenje

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shukry rekao je da uspostava nezavisne palestinske države ne bi smjela ugroziti sigurnost Izraela. “Postojanje nezavisne i susjedne palestinske države uz sigurnu državu Izrael glavna je garancija za postizanje stabilnosti u našem regionu”, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka ministara.

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sissi sastao se ranije u ponedjeljak s ministrima. Egipatski čelnik rekao je prošlog mjeseca da Kairo radi na rješenju izraelsko-palestinskog sukoba u dvije države, “uzimajući u obzir regionalne i međunarodne promjene”.

Očito je mislio na uspostavljanje veza s Izraelom od strane četiri arapske zemlje – UAE-a, Bahreina, Sudana i Maroka, što je plod ‘Abrahamovog sporazuma’ kojeg je inicirala administracija predsjednika Trampa. Na putu priznavanja Izraela se prema diplomatskim izvorima nalaze još najmanje tri države, članice Arapske lige, među kojima je i Saudijska Arabija, koja je već otvorila nebo za izraelske putničke avione.

Konkretni koraci?

Na konferenciji za novinare, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao je Izrael i Palestince da pokrenu i objave svoju predanost postizanju rješenja za sukob i suzdrže se od poduzimanja jednostranih mjera. Rekao je da bi takva najava bila “mala inicijativa za izgradnju povjerenja između dviju strana i započinjanje konsultacija”.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas tvitovao je prije odlaska u Kairo u nedjelju da će ministri razgovarati o “kojim konkretnim koracima” mogu pomoći u izgradnji povjerenja između Izraela i Palestinaca.

Abbas saziva međunarodnu konferenciju za ‘istinski mirovni proces’

U septembru je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao na međunarodnu konferenciju početkom 2021. godine kako bi se pokrenuo “istinski mirovni proces”, zasnovan na rezolucijama Ujedinjenih nacija i prošlim sporazumima s Izraelom.

Više od tri decenije Palestinci traže nezavisnu državu na okupiranoj Zapadnoj obali, Gazi i istočnom Jeruzalemu, teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine. Izrael se povukao iz Gaze 2005. godine, ali je uveo jaku blokadu kada je palestinska grupa Hamas preuzela vlast od Abasovih snaga 2007. godine.

(Global CIR/A. Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj