NAKON ŠTO JE DRUGI ČOVJEK AL-KAIDE UBIJEN U TEHERANU! Pompeo će danas otkriti detaljne informacije o iranskim vezama sa tom terorističkom grupom!

Očekuje se da će američki državni sekretar Mike Pompeo pružiti nove dokaze koji pokazuju veze između Irana i al-Qaede, rekli su politički izvori upoznati s planovima najvišeg američkog diplomate i njegovom govoru kojeg će upriličiti kasnije u utorak.

iran-al-kaida

Trampova administracija nastavila je s kampanjom maksimalnog pritiska na Iran u posljednjim sedmicama mandata. Očekuje se da će Pompeo održati televizijski govor u Washingtonu u National Press Clubu, prema rasporedu State Departmenta. Reuters je prvo izvijestio da će Pompeo objaviti deklasificirane informacije o ubistvu drugog čovjeka Al-Qaede u Teheranu prošlog augusta.

Izvori upoznati s Pompeovim planovima potvrdili su za Al Arabiya English da će državni sekretar pružiti detalje o operaciji, koja je navodno izvedena u saradnji s izraelskom obavještajnom agencijom. U ponedjeljak navečer izvjestitelj Bijele kuće za američki ‘Politico’ rekao je da je Pompeo viđen kako objeduje sa šefom izraelskog Mossada Yossijem Cohenom u Washingtonu.

U Teheranu ubijen drugi čovjek Al-Kaide

Muškarac i njegova kćerka koji su ubijeni u Teheranu prošlog ljeta nisu libanski državljani, kako je tada izvještavala iranska novinska agencija Fars. U stvari, radilo se o drugom čovjeku Al-Qaede, rođenom Egipćaninu, Abou Mohammedu al-Masriju, kojeg su SAD tražile zbog uloge u bombardiranju više američkih ambasada u Africi, prema prethodnom izvještaju New York Timesa koji se poziva na obavještajne podatke zvaničnici.

Al-Masri, za kojeg je Times rekao da ima oko 58 godina, bio je jedan od osnivača Al-Qaede i nasljednik trenutnog vođe terorističke grupe Ayman al-Zawahirija.

Iako je Iran porekao veze s teroristima Al-Qaede, u izvještaju od 19 stranica koji je pronađen među predmetima Osame Bin Ladena tokom američke racije na njegovo imanje, Iran je omogućio pripadnicima Al-Qaede da prolaze kroz njegove granice bez žigosanja pasoša ili viza u iranskom konzulatu u pakistanskom gradu Karachiju 2001. godine.

Iračke dobrovoljačke snage označene kao teroristička grupa

Prošle sedmice SAD su stavile na crnu listu vođu šiitskih oružanih milicija u Iraku, koje uglavnom podržava Iran. Washington je u petak uveo sankcije Falihu al-Fayyadhu, šefu Iračkih narodnih dobrovoljačkih snaga (PMF).

Američko Ministarstvo financija optužilo ga je za vođenje milicije koja je ubila stotine prosvjednika bojevom municijom tokom gušenjaantivladinih demonstracija 2019. godine. Navodi se da milicija djeluje koordinirao s iranskom Revolucionarnom gardom.

U nedjelju je Pompeo također objavio namjeru da jemensku miliciju Houthi odredi kao terorističku organizaciju. Grupu koju podržava Iran u više je navrata lansirala projektile i balističke rakete na Saudijsku Arabiju.

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:
  1. […] toga državni sekretar Mike Pompeo razotkrio je veze Irana i terorističke organizacije Al-Kaida, nakon što je drugi čovjek te terorističke organizacije ubijen u Teheranu u operaciji američkih […]

Komentiraj