DEKLASIFICIRANI IZVJEŠTAJ OTKRIO DETALJE TRAMPOVE STRATEGIJE U AZIJI: Veliko širenje vojne, obavještajne i diplomatske potpore Indiji kao primarnoj regionalnoj protuteži Kini!

Trampova administracija deklasificirala je izvještaj koji sadrži njenu indo-pacifičku strategiju, uključujući “ubrzanje uspona Indije”, blokiranje nastojanja Kine da uspostavi “neliberalne sfere utjecaja” i zadržavanje “strateškog primata SAD-a“ u regionu, navode američki mediji.

Strategija-trampova123

Strategija izložena u izvještaju od deset stranica, napisanom početkom 2018. godine, vodila je američki pristup Kini, Indiji, Sjevernoj Koreji i drugim državama indo-pacifičke regije u posljednje tri godine. Njegovo objavljivanje baca svjetlo na geopolitičke i sigurnosne izazove koje će Bajdenova administracija uskoro naslijediti.

Šta sadrži strategija?

Kina je glavni zabrinjavajući državni akter naveden u dokumentu, a slijedi je Sjeverna Koreja. Strategija naglašava suprotstavljanje sve većem utjecaju Kine u inostranstvu tražeći strateško usklađivanje sa saveznicima i partnerima, podržavajući “liberalni ekonomski poredak” u regiji i radeći na “inokulaciji” SAD-a i njihovih partnera protiv kineskih obavještajnih aktivnosti.

Strategija također opisuje veliko širenje vojne, obavještajne i diplomatske potpore Indiji kao primarnoj regionalnoj protuteži Kini – pristup koji će vjerovatno podići obrve u Pekingu i Islamabadu.

Deklasifikacija Okvira danas transparentno pokazuje strateške obaveze Amerike prema Indo-Pacifiku i našim saveznicima i partnerima u regiji“, napisao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien u dopisu od 5. januara 2021. uključenom u strateški dokument.

Trampova administracija usko se pridržavala nekoliko svojih navedenih ciljeva u vezi s Kinom u posljednje tri godine.

To je uključivalo: izgradnju “međunarodnog konsenzusa da kineska industrijska politika i nelojalna trgovinska praksa štete globalnom trgovinskom sistemu”; širenje kapaciteta američke kontraobavještajne službe i snaga za provođenja zakona kako bi se suprotstavili kineskim obavještajnim aktivnostima u SAD-u i proširivanje razmjene obavještajnih podataka sa saveznicima, kako bi im pomogli da učine isto; razvoj strategija vojne i asimetrične borbe za pomoć Tajvanu u njegovom dugogodišnjem, napetom odnosu s Kinom; jačanje pregleda nacionalne sigurnosti kineskih investicija u osjetljive američke sektore; saradnja sa saveznicima i partnerima kako bi se pokušalo “spriječiti kinesko stjecanje vojnih i strateških sposobnosti”.

PROČITAJTE JOŠ:

Sa Trampovom administracijom Indija stavljena u istu stratešku regiju sa Kinom

Indija predstavlja važan kamen temeljac prikladno nazvane indo-pacifičke strategije. U dokumentu se navodi da bi pojačana američka pomoć i razmjena obavještajnih podataka trebali pomoći Indiji u ključnim područjima sukoba s Kinom, uključujući i granične sporove i vodna prava na Himalajima. Godine 2020. Indija i Kina imale su najsmrtonosniji vojni okršaj duž granice od 1967. godine.

Ali odnos SAD-a i Indije je složen. Tokom hladnog rata Indija je odbila da se smjesti u zapadni tabor, te se odlučila za pridruživanje pokretu nesvrstanih. U međuvremenu su se SAD često priklanjale i Pakistanu, indijskom historijskom suparniku u Južnoj Aziji i strateškom kineskom savezniku.

Trampova administracija uvela je novi službeni okvir za promatranje Kine i Indije kao dijela iste strateške regije, “Indo-Pacifika”, počevši od strategije nacionalne sigurnosti iz 2017. godine. Američko zapovjedništvo za Tihi okean preimenovano je u Indo-pacifičko zapovjedništvo 2018. godine, što je potez koji se široko gleda kao odgovor na uspon Kine.

Dragocjeno australijsko iskustvo sa Kinom

Australijsko iskustvo s Kinom snažno je utjecalo na izradu indo-pacifičke strategije za 2018. godinu. “Na mnogo načina bili su ispred krivulje u razumijevanju operacija utjecaja i uplitanja Kine u domaće sisteme,” rekao je jedan visoki američki zvaničnik. “Bili su pioniri i Australiji moramo dati puno priznanja.”

Zvaničnik je za pohvalu izdvojio bivšeg australijskog višeg obavještajnog savjetnika Johna Garnauta, a rekao je i da je izvještaj iz 2017. godine o operacijama kineskog utjecaja, naučnice sa Novog Zelanda Anne-Marie Brady, također utjecao na američku strategiju.

(Global CIR/Amel Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj