ZASTUPNIČKI DOM KONGRESA USVOJIO REZOLUCIJU: Pence odbio da se pozove na 25. amandman za smjenu Trampa sa funkcije!

Donji dom američkog Kongresa, Zastupnički dom, izglasao je u utorak rezoluciju (223-205), kojom poziva potpredsjednika Mikea Pencea da započne proces, koji se oslanja na 25. amandman Ustava. Potpredsjednik Pence već je prije toga u pismu čelnici Zastupničkog doma Nancy Pelosi naveo da ne prihvata tu inicijativu te da to neće uraditi. Oslanjanje na 25. amandman podrazumijeva da bi Pence i većina Trampove administracije morali proglasiti Trampa nesposobnim za obavljanje dužnosti.

POTPREDSJEDNIK SAD-a JASNO OZNAČIO KRIVCA ZA IZBIJANJE PANDEMIJE! U Kini  prijenos debate prekinut baš u trenutku kad je Pence kritikovao Peking -  GlobalCir

Potpredsjednik Pence odbio je u utorak pozive predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi (D-Kalifornija) i drugih demokrata da se pozove na 25. amandman za smjenu predsjednika Trampa s funkcije. “Ne vjerujem da je takav postupak u najboljem interesu naše nacije ili u skladu s Ustavom”, napisao je Pence u pismu Pelosijevoj objavljenom u utorak navečer.

“Prošle sedmice nisam popustio pred pritiskom da se udaljim od svojih ustavnih ovlasti i da odredim ishod izbora, a sada neću popustiti ni pred naporima u Zastupničkom domu da igram političke igre u vrijeme tako ozbiljno u životu naše nacije”, dodao je.

Pence je napisao da bi korištenje 25. amandmana za uklanjanje Trumpa “stvorilo užasan presedan”. Umjesto toga, tvrdio je da bi se trebao koristiti samo u slučajevima kada je predsjednik onesposobljen ili ima invaliditet koji ga sprječava u obavljanju dužnosti u uredu.

“Pozivam vas i svakog člana Kongresa da izbjegavate akcije koje bi dodatno podijelile i rasplamsale strasti u ovom trenutku”, napisao je Pence. „Sarađujte s nama na snižavanju temperature i ujedinjenju naše zemlje dok se pripremamo za inauguraciju izabranog predsjednika Joea Bidena za sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država. Obećavam vam da ću i dalje raditi svoj dio posla u dobroj namjeri sa dolazećom administracijom kako bih osigurao uredan prijelaz vlasti. Tako mi Bog pomogao.”

Očekuje se da će Zastupnički dom u srijedu glasati o Trampovu opozivu  s dužnosti pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti. Ispred zgrade Kongresa raspoređena je nacionalna garda.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Komentiraj