POTPISAO DEKRET: Abbas raspisao prve palestinske izbore u posljednjih 15 godina!

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas raspisao je opće izbore za 22. maj, a predsjedničke za 21. juli 2021. godine.

Abbas je u predsjedničkoj palači u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, primio Hannu Nasser, šeficu palestinskog Centralnog izbornog odbora, javila je službena palestinska novinska agencija WAFA.

Tokom sastanka, Abbas je predao Naser potpisani dekret, prema kojem će parlamentarni izbori biti održani 22. maja 2021. a predsjednički izbori 31. jula 2021. godine.

„Izborni proces na okupiranim i blokiranim palestinskim teritorijima (Istočni Jerusalem, Zapadna obala i Pojas Gaze), provest će se u skladu s temeljnim načelima Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i u skladu s nacionalnim konvencijama”, navedeno je u potpisanom dekretu, prenijela je Anadolija.

Zbližavanje Hamasa i Fataha?

Krajem prošle godine postignuto je zbližavanje između Hamasa i Pokreta Fatah u sklopu traganja za pomirenjem između političkih grupa u Palestini.

Generalni sekretari i predstavnici palestinskih grupa održali su 3. septembra simultane sastanke u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, i u Bejrutu, glavnom gradu Libana, te 22. septembra u Istanbulu.

Huseyin al-Sheikh, član Centralnog odbora pokreta Fatah, izjavio je 24. septembra da su pregovori Fataha i Hamasa u Istanbulu bili pozitivni i plodonosni. Tada su poduzeti i konkretni koraci za održavanje izbora nakon 15 godina.

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Heniyye poslao je pismo Abbasu  31. decembra 2020, poručivši da su se “dogovorili da će izbori biti održani uzastopno, a ne istovremeno kako je ranije bilo predviđeno”.

Nakon pisma, palestinski premijer Muhammed Istiyye najavio je da je vlada spremna uložiti sve napore u izborni proces.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj