PREDSJEDNIK TRAMP PROŠIRIO ‘CRNU LISTU’ KINESKIH KOMPANIJA: Proizvođač pametnih telefona Xiaomi označen kao ‘komunistička kineska vojna kompanija’

Britanski BBC objavio je danas da je američki predsjednik Donald Tramp odlučio iskoristiti preostale dane mandata za proširenje ‘crne liste’ kineskih kompanija koje optužuje za povezanost s vladom u Pekingu.

crna-lista123

Ta je lista Pentagona proširena za ukupno devet kineskih kompanija, uključujući i proizvođača mobitela Xiaomi te naftnog diva CNOOC, zbog navodne povezanosti s kineskom vojskom, a BBC u toj objavi napominje i da je Xiaomi nedavno pretekao Apple i postao treći proizvođač pametnih telefona u svijetu.

Predsjednik Tramp je proteklih mjeseci pojačao pritisak na mnoštvo kompanija za koje vjeruje da predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Meta sankcija posebno su bile  tehnološke tvrtke, za koje vjeruje da dijele osobne podatke s vladom u Pekingu, poput TikToka, Huaweija i WeChata.

Xiaomi: Poduzet ćemo radnje da se zaštitimo

Kompanija Xiaomi poštuje zakone i posluje u skladu s regulativama na svim tržištima, te će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitila svoje i interese dioničara, službeni je odgovor je iz Xiaomija na objavu američkog Ministarstva obrane (DOD) i stavljanja Xiaomija na “crnu listu” kineskih kompanija.

U službenom odgovoru Xiaomija na vijesti iz SAD-a poslanom Hini iz novog ureda Xiaomi Internationala za Hrvatsku i Sloveniju, iz te kineske kompanije koja proizvodi mobilne telefone i prateće proizvode ističu da su njeni proizvodi i usluge namijenjeni za građansku i komercijalnu upotrebu.

“Tvrtka nije u vlasništvu, nije pod kontrolom i nije povezana s kineskom vojskom te nije “komunistička kineska vojna kompanija”, kaže se u odgovoru iz Xiaomija.

Poručuju i da će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitili svoj i interes dioničara, i da “u ovom trenutku tvrtka razmatra potencijalne posljedice ovog događaja kako bi osigurala potpuno razumijevanje njegovog utjecaja na grupu, a daljnje objave osigurat će sukladno potrebama”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj