SVEMIRSKI TURIZAM! Međunarodna svemirska stanica dobija luksuzni hotel

U Međunarodnu svemirsku stanicu do 2024. godine mogli bi ponovo doći turisti. Prevezli bi se sa SpaceX, dok bi ih druga privatna kompanija mogla smjestiti u orbiti.

Axiom Space offers space station trips starting in 2020, for $55 million -  GeekWire

Axiom Space su osnovali bivši NASA čelnici sa projekta ISS, među kojima je i bivši direktor u NASA Majkl Sufredini. Kompanija se već sada bavi planiranjem i izradom novog svemirskog modula koji bi se priključio na ISS i bio luksuzna jedinica za smještaj turista.

Kako oni predviđaju, projekat bi se trebao završiti tokom 2024. godine. Tada bi svemirska stanica dobila luksuzni hotel, koji bi se naredne četiri godine nadograđivao. Jedan dio nadogradnje bi se odnosio na obavljanje raznih eksperimenata, dok bi drugi bio panoramska platforma za posmatranje Zemlje i svemira.

Axiom Space bi za ovaj projekat luksuznog hotela AxStation izdvojio oko dvije milijarde dolara.

Karte za prevoz i smještaj u ovom hotelu neće biti jeftine. Navodno, već se prodaju po cijeni od 55 miliona dolara, a kartu je rezervisao ni manje ni više nego Tom Kruz. Ono što je sigurno je da će svaki svemirski turista morati da prođe kroz 15-sedmični program treninga.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj