FBI PROVODI PREKO 2.000 SLIČNIH KONTRAOBAVJEŠTAJNIH ISTRAGA! Američki univerzitetski profesor uhapšen zbog skrivanja veza sa kineskom vladom!

Profesor na Massachusetts Institutu za tehnologiju (MIT), inače ekspert za nanotehnologiju, uhapšen je pod američkom optužbom da nije otkrio svoje veze s kineskom vladom kada je tražio savezni novac.

MIT Professor Gang Chen arrested and charged with grant fraud

Federalni tužitelji u Bostonu optužili su u četvrtak Gang Chena, inženjera mašinstva i nanotehnologa rođenog u Kini, da je prevario američko Ministarstvo energetike kada je tražio bespovratna sredstva i nije otkrio račun strane banke u poreskoj prijavi.

Nakon uhićenja, Federalni istražni biro izvršio je naloge za pretres u njegovom domu u Cambridgeu i uredu na MIT-u, gdje je direktor MIT-ovog laboratorija za mikro / nano inženjerstvo Pappalardo.

Chen je kasnije pušten uz kauciju. U izjavi MIT-a stoji da ih je hapšenje “duboko uznemireno”. Chenov advokat Robert Fisher rekao je da 56-godišnjak “voli Sjedinjene Države i raduje se energičnoj odbrani od navoda optužnice”.

Slučaj je posljednji koji je proizašao iz operacije američkog Ministarstva pravosuđa na suzbijanju kineskog utjecaja na univerzitetima usred zabrinutosti zbog špijuniranja i krađe intelektualnog vlasništva od strane kineske vlade.

Od 5.000 aktivnih protuobavještajnih istraga FBI-a, gotovo polovina odnosi se na Kinu, rekao je Joseph Bonavolonta, koji nadgleda terenski ured agencije u Bostonu.

Tužitelji su rekli da je Chen bio uključen u razne napore na promociji kineskog tehnološkog i naučnog razvoja, uključujući i djelovanje kao “inostrani stručnjak” za kinesku vladu na zahtjev njenog konzulata u New Yorku.

Tužitelji su rekli da je primao novac od različitih kineskih entiteta i pomagao u pregledu i procjeni zahtjeva za grant za Nacionalnu fondaciju prirodnih nauka Kine (NNSFC), koja djeluje slično američkim agencijama za financiranje bespovratnih sredstava.

Ali tužioci su rekli da nikada nije otkrio svoj rad za NNSFC ili druge kineske podružnice kada se prijavio za grant Ministarstva energetike.

Od 2013. godine, razne savezne agencije dodijelile su više od 19 miliona dolara bespovratnih sredstava za financiranje Chenovog istraživanja, rekli su tužitelji.

(Global CIR/A.Jašarević)

Komentiraj