PRETVARA SE U MUZIČKI INSTRUMENT! Čudesna zgrada u kojoj se ne može zaspati kada pada kiša

Čudesna zgrada koja se tokom kišnih dana pretvara u muzički instrument jedno je od omiljenih mjesta u njemačkoj studentskoj četvrti u Drezdenu.

Kunsthofpassage-shutterstock-2

Dvorište elemenata jedna je od najneobičnijih i najzabavnijih atrakcija u drezdenskoj studentskoj četvrti. Taj svijet mašte dio je umjetničkog pokreta “Kunsthofpassage” dvorišta u kojima stanari od svojih kuća i zgrada stvaraju čistu umjetnost.

Najviše paženje plijeni raspjevana zgrada oko koje se tokom lošeg vremena okuplja gomila turista. Kad padne kiša, stanari moraju da se probiju kroz gužvu da bi ušli u kuću kroz gomilu hipnotizovanu zvukovima koje proizvode cijevi postavljene na fasadi, prenosi ddl.

Kako stanari i susjedi uspijevaju da spavaju tokom kišnih noći, to možemo tek nagađati. Oni mirnijeg sna sigurno kraj kreveta drže i čepiće za uši.

Raspjevana zgrada djelo je stanara, vajarke Anete Pol i dizajnera Kristofa Rosnera i Andrea Tempela. Nadahnuo ih je Rube Goldberg i njegov čudnovata mašina (koja bi se zasigurno svidjela i Profesoru Baltazaru).

Taj američki karikaturista, vajar, pisac, inženjer i pronalazač najpoznatiji po karikaturama i stripovima u kojima su likovi koristili složene mehaničke uređaje kako bi obavljali jednostavne zadatke, a “Rube Goldberg” postao je sinonim za složeno rješenje jednostavnog problema.

“Kunsthofpassage” privlači turiste u istočnu Njemačku još od 1999., i jedna je od malobrojnih turističkih atrakcija na otvorenom koje i za kiše izvlače osmijeh na lice.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj