TEHERAN NASTAVLJA SA PROVOKACIJAMA! Iranska raketa dugog dometa eksplodirala na 100 milja od američkog nosača aviona u Indijskom okeanu!

Rakete dugog dometa iz Irana eksplodirae su blizu komercijalnog broda u Indijskom okeanu i 100 milja od nosača aviona Nimitz američke mornarice, navodi se u izvještaju Fox Newsa.

d8e58cfd-5f87-45f3-8ddb-a78743160e2c-16x9-600x338

Iranska revolucionarna garda testirala je balističke rakete na ciljevima u Indijskom okeanu dok su u subotu izvodili dvodnevnu vježbu, izvijestila je njihova službena web stranica.

Američki zvaničnici kažu da je barem jedna od raketa sletjela 20 kilometara od komercijalnog broda, ali odbijajući ponuditi više detalja o brodu, pozivajući se na zabrinutost zbog privatnosti. Zvaničnici su zatražili anonimnost kako bi razgovarali o osjetljivoj obavještajnoj temi.

Iako je 100 milja daleko iznad horizonta i nije vidljivo sa nosača aviona ili njegovih brodova iz pratnje, američki špijunski sateliti koji kruže visoko u svemiru pratili su lansiranje projektila iz Islamske Republike Iran.

Francuska, Njemačka i Britanija zabrinute zbog iranskog urana

Francuska, Njemačka i Velika Britanija pozvali su iranske vlasti da ispune svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma, navodeći da su duboko zabrinuti zbog početka radova Teherana na proizvodnji metalnog urana.

Glasnogovornici ministarstava vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Velike Britanije objavili su zajedničko saopćenje o tom pitanju u kojem se navodi da odluka o proizvodnji metalnog urana nema nikakvu civilnu opravdanost te potencijalno sadrži ozbiljne vojne posljedice.

U saopćenju podsjećaju da se Iran u okviru nuklearnog sporazuma, službeno poznatog kao Zajednički sveobuhvatni akcijski plan ili JCPOA, obavezao da neće proizvoditi metalni uran i da neće provoditi istraživanja u toj oblasti u periodu od 15 godina.

Upućen je apel vlastima u Teheranu da obustave takve aktivnosti te da odmah ispune svoje obaveze prema sporazumu ukoliko žele nastaviti s provedbom nuklearnog sporazuma.

Iran je nedavno obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o početku istraživanja i razvoja nuklearnog goriva te da će u prvoj fazi koristiti prirodni uran za proizvodnju urana u metalnom obliku.

IAEA je u četvrtak saopćila da je Iran počeo instaliranje opreme za proizvodnju urana u metalnom obliku, koji se može koristiti i za nuklearno oružje, dodajući da Teheran ostaje pri planovima da istražuje i razvija proizvodnju metalnog urana s ciljem da “dizajnira poboljšanu vrstu goriva”.

Predstavnici IAEA-e ranije su posjetili postrojenje u Isfahanu, a Iran je u srijedu zvaničnike agencije UN-a obavijestio da su “modifikacija i ugradnja odgovarajuće opreme za pomenute istraživačke i razvojne aktivnosti već započete“.

Time se ponovo krši međunarodni nuklearni sporazum, koji je Teheran 2015. godine postigao sa SAD-om, Velikom Britanijom, Njemačkom, Francuskom, Rusijom i Kinom. Metalni uran može biti upotrijebljen za pravljenje atomske bombe, što je sporazumom izričito zabranjeno.

(Global CIR/A. Jašarević)

Komentiraj