OHRABRUJUĆI TREND: Prvu dozu cjepiva u Hrvatskoj primilo 45.906 osoba

Prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa u Hrvatskoj je do danas primilo ukupno 45.906 osoba, a od ponedeljka, 18. januara kreće docjepljivanje drugom dozom.

epa08905728-Patient-Branka-Anicic-C-receives-a-vaccine-from-doctor-Miro-Hanzevacki-L-against-COVID-1

Cijepljenje je u toj zemlji počelo 27. decembra prošle godine, a prva osoba koja je cijepljena je korisnica je zagrebačkog Doma za starije osobe Trešnjevka Branka Aničić, saopšteno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tijekom ovog tjedna, počet će cijepljenje drugom dozom osoba koje su od 27. decembra 2020. cijepljene diljem Hrvatske. Time će početi proces docjepljivanja onih koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizer/BioNTech, prvog registriranog cjepiva na tržištu Europske unije.

Sve osobe cijepljene cjepivom Pfizer potrebno je docijepiti istim cjepivom za tri sedmice. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da optimalni razmak između primanja prve i druge doze cjepiva Pfizer bude od 21 do 28 dana. Temeljeno na raspoloživim podatcima iz kliničkih studija, najveći razmak između primitka prve i druge doze ne bi trebao biti dulji od šest sedmica, barem dok se ne prikupe naučni dokazi koji bi potvrdili opravdanost većih razmaka.

Cijepljenje drugom dozom organizirat će se prvenstveno na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prigodom prvog cijepljenja. Tačne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje.

Sve osobe koje zbog opravdanih razloga neće nikako moći pristupiti cijepljenju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi.

Na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji ukupno je do danas cijepljeno 4.757 osoba. Osim građana kojima je potres pogoršao životne uvjete, u toj županiji cijepljeni su i pripadnici žurnih službi i volonteri koji su boravili na tom području.

Docjepljivanje građana organizirat će se na istim mjestima u Sisačko-moslavačkoj županiji za tri sedmice od primanja prve doze. Pripadnici hitnih službi, kao i volonteri, koji u vrijeme određeno za primanje druge doze neće biti u Sisačko-moslavačkoj županiji, trebaju se javiti nadležnom zavodu za javno zdravstvo u županiji u kojoj žive radi dogovora o docjepljivanju.

Cijepljenje cjepivom proizvođača Moderna započelo je 13. januara u Sisačko-moslavačkoj županiji, te među pripadnicima žurnih službi prije odlaska na potresom pogođeno područje. Cjepivo tvrtke Moderna primjenjuje se također u dvije doze, ali s razmakom od najmanje četiri sedmice.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj