KO JE PROFITIRAO OD PANDEMIJE?! Dok cijeli svijet zbog korone grca u recesiji, u Kini iz koje je virus krenuo ekonomija raste!

Kinesko gospodarstvo ubrzalo je u četvrtom tromjesečju 2020. i jedino je veliko gospodarstvo koje je pandemijsku godinu zaključilo s rastom aktivnosti zahvaljujući uspješnoj kontroli širenja koronavirusa.

NETRANSPARENTNOST NA DJELU! Kina forsira vanrednu primjenu vakcina za korona  virus: Već vakcinisali stotine hiljada ljudi neprovjerenim vakcinama,  primjenjuju eksperimentalne lijekove! - GlobalCir

Kineski bruto domaći proizvod porastao je u 2020. godini 2,3 posto, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku, objavljeni u ponedjeljak. 

U četvrtom tromjesečju BDP je na godišnjoj razini porastao 6,5 posto, nakon solidnog, 4,9-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna.

Potpomognute strogim protuepidemijskim i mjerama potpore gospodarstvu, aktivnosti su se stabilno oporavljale nakon naglog pada u prva tri mjeseca 2020. godine, za 6,8 posto, kada se virus iz Wuhana proširio po cijeloj zemlji a potom i svijetu.

Na tromjesečnoj razini BDP je u razdoblju od listopada do prosinca porastao 2,6 posto, objavili su iz statističkog ureda, revidiravši ujedno procjenu za treće tromjesečje koja sada pokazuje 3,0-postotni rast aktivnosti.

Gospodarski oporavak predvodio je iznenađujuće otporni izvozni sektor dok je potrošnja bila slabija no što se očekivalo zbog straha od opetovanog razbuktavanja zaraze. 

PROČITAJTE JOŠ:

Slabost se očituje u podatku da je promet u maloprodaji prošle godine pao prvi puta od 1968. godine, za 3,9 posto, pokazuju podaci statističkog ureda. U prosincu pad je bio nešto blaži nego u prethodnom mjesecu i iznosio je 4,6 posto, navodi Reuters.

Šef statističkog ureda Ning Jizhe rekao je novinarima da očekuju povoljne uvjete za održavanje gospodarskog oporavka u 2021. godini, ukazujući na veliko tržište i elastične opskrbne lance.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj