MUZIKA ZA PUTINOVE UŠI! Bajden će prvog dana u uredu ukinuti dozvolu za ‘Keystone XL’ naftovod

Novoizabrani predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) planira otkazati dozvolu za projekt naftovoda ‘Keystone XL’ vrijedan 9 milijardi dolara kao jedan od njegovih prvih poteza na funkciji, a možda i prvog dana, navodi izvor upoznat s njegovim planovima.

RERERER-1

Predsjednik Donald Tramp postavio je izgradnju naftovoda središnjim obećanjem svoje predsjedničke kampanje. Bajden, koji će biti inauguriran u srijedu, bio je potpredsjednik Obamine administracije kada je odbila taj projekt kao ‘suprotan naporima u borbi protiv klimatskih promjena’.

Stavka o “ukidanju dozvole za naftovod Keystone XL” pojavljuje se na spisku izvršnih radnji koje su vjerovatno zakazane za prvi dan Bajdenovog predsjedništva, stoji ranijem izvještaju Kanadske radiodifuzne korporacije (CBC). Bajden je ranije obećao da će ukinuti predsjedničku dozvolu za naftovod ako postane predsjednik.

Iz Kanade negoduju, smatraju da se time SAD osuđuju na ovisnost o OPEC-u

Kanadska ambasadorica u Sjedinjenim Državama rekla je da će nastaviti promovirati projekat za koji je rekla da se uklapa u ekološke planove obje zemlje.

Nema boljeg partnera za SAD u klimatskim akcijama od Kanade, dok zajedno radimo na zelenoj tranziciji“, stoji u izjavi ambasadorice Kirsten Hillman. Projekt kojim bi se nafta iz provincije Alberta premjestila u Nebrasku usporio je pravni problem u Sjedinjenim Državama. Takođe je suočen s protivljenjem ekologa.

Premijer Alberte Jason Kenney rekao je na Twitteru da će otkazivanje eliminirati radna mjesta, oslabiti američko-kanadske odnose i potkopati američku nacionalnu sigurnost čineći SAD više ovisnim o uvozu nafte iz OPEC-a.

Gradnja već uveliko traje

TC Energy Corp., koja upravlja naftovodom, priopćila je da će postići nultu emisiju do 2023. godine kada uđe u službu. Kompanija se takođe obavezala da će koristiti samo obnovljive izvore energije do 2030. godine u pokušaju da dobije Bajdenovu podršku. Izgradnja je u toku u Kanadi, dok je međunarodni granični prijelaz završen.

U Sjedinjenim Državama TC je započeo izgradnju pumpnih stanica u svakoj državi kroz koju će naftovod proći, ali zakonski zastoji koštali su ga mnogo tokom sezone izgradnje 2020. godine.

Bivši predsjednik Barack Obama napustio je projekt 2015. godine, rekavši da će Kanada pokupiti većinsku ekonomsku korist, dok će projekt povećati emisiju stakleničkih plinova. Tramp je 2017. izdao predsjedničku dozvolu koja je omogućila pokretanje projekta, a nekoliko ekoloških grupa u međuvremenu tužilo je američku vladu.

(Global CIR/A. Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] ‘Sjeverni tok 2’, ohrabrena Rusija spremna na energetsku ‘okupaciju’ EU! MUZIKA ZA PUTINOVE UŠI! Bajden će prvog dana u uredu ukinuti dozvolu za ‘Keystone XL’ … NIKO NIJE BIO GRUBLJI PREMA PUTINU OD MENE, ON TO NAJBOLJE ZNA! Tramp: Pogledajte šta sam im […]

Komentiraj