RIZNICA ARHEOLOŠKOG BLAGA: 50 drevnih lijesova otkriveno u egipatskoj nekropoli Saqqara

Egipat je najavio otkriće nove riznice blaga u nekropoli Saqqara južno od Kaira, uključujući drevni pogrebni hram. Ministarstvo turizma i antikviteta saopštilo je da su “glavna otkrića” koja je napravio tim arheologa na čelu s egiptologom Zahiem Hawassom također obuhvaćala više od 50 sarkofaga.

4575

Drveni sarkofazi koji potječu iz razdoblja Novog Kraljevstva između 16. i 11. stoljeća prije Krista, pronađeni su u 52 grobna okna na dubinama od 10 do 12 metara (40 stopa). Hawass je rekao da su na tom mjestu pronađeni i pogrebni hram kraljice Naert, supruge kralja Tetija, kao i tri skladišta od cigle.

Kako prenosi Guardian, Saqqara, dom više od desetak piramida, drevnih samostana i groblja životinja, bila je golema nekropola drevne egipatske prijestolnice Memphis koja je postala dio UNESCO-ve svjetske baštine.

U novembru je Egipat objavio otkriće više od 100 netaknutih sarkofaga, u najvećem takvom nalazištu godine.

Zapečaćeni drveni lijesovi, otkriveni uz kipove drevnih božanstava, datirali su više od 2500 godina i pripadali su najvišim dužnosnicima kasnog razdoblja i razdoblja ptolemejskog drevnog Egipta. U to je vrijeme ministar za starine i turizam Khaled al-Anani predvidio da “Saqqara tek treba otkriti sav njezin sadržaj”.

Hawass je rekao da bi najnovija otkrića mogla baciti novo svjetlo na povijest Saqqare tijekom novog kraljevstva. Nalaz je pronađen u blizini piramide u kojoj je pokopan kralj Teti, prvi faraon šeste dinastije Starog kraljevstva.

Egipat se nada da će arheološka otkrića potaknuti turizam, sektor koji je pretrpio višestruke šokove, od pobuna 2011. godine do trajne pandemije koronavirusa. Kasnije ove godine, i nakon nekoliko odgoda, vlasti se nadaju da će na platou Giza otvoriti novi muzej – Veliki egipatski muzej.

Posljednjih je godina bilo mnoštva iskapanja u Saqqari, domu stepenišne piramide Djoser, jedne od najranijih izgrađenih u drevnom Egiptu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj