EU DO LJETA PLANIRA VAKCINACIJU 70% POPULACIJE: U Bugarskoj rođena beba s razvijenim imunitetom na koronavirus, majka bila zaražena tokom trudnoće!

U Bugarskoj je rođena beba s antitijelima na koronavirus jer joj je majka zaražena tim virusom u sedmom mjesecu trudnoće.

Once a COVID-19 vaccine is found, what happens next? | Euronews

Lokalni radio Bulgaria javlja da je 28-godišnja trudnica podvrgnuta prijevremenom porodu carskim rezom jer je infekcija COVID-19 uzrokovala usporeni rast fetusa.

Ljekari su saopćili da je beba rođena zdrava i da je riječ o 46 centimetara dugoj i 2,75 kilograma teškoj bebi.

Beba u krvi ima antitijela na koronavirus, a i majka se dobro oporavlja nakon poroda.

U Bugarskoj je u proteklom danu potvrđeno 570 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj zaraženih od početka pandemije povećan na 212.383, a ukupno je umrlo 8.565 oboljelih, uključujući i 82 smrtna slučaja zabilježena u protekla 24 sata.

Evropska unija želi do ljeta vakcinisati 70 posto populacije

Evropska komisija danas je pozvala članice Evropske unije da ubrzaju kampanju vakcinacije protiv koronavirusa.

Po prijedlogu komesara Stelle Kyriakides i Margaritis Schinas, Evropska komisija je usvojila preporuku kojom traži da se do ljeta vakciniše 70 posto odrasle populacije Evropske unije.

U preporuci se također traži da se do marta vakciniše najmanje 80 posto zdravstvenog osoblja i populacije starije od 80 godina.

Evropska komisija je danas istakla i neophodnost uvođenja certifikata vakcinacije protiv koronavirusa, ali je vladama članica EU-a ostavila da odrede uvjete i privilegije koje će takav dokument donositi osobama koje ga dobiju.

Komesar za zdravstvo Kyriakides je kazala da bi preuranjeno bilo korištenje takvih certifikata izvan medicinskih svrha, ali ne isključuje mogućnost da se u narednoj fazi taj dokument koristi i za prelazak državnih granica.

Grčka je nedavno predlagala da se certifikati vakcinacije izdaju kao dokument za putovanja i to s ciljem kako bi se vakcinisanim ljudima omogućila putovanja, a tako i donekle smanjili gubici u turističkom sektoru.

Takav prijedlog je podijelio lidere EU na način da neki misle da je to moguće tek nakon što većini bude omogućena vakcinacija, dok drugi podržavaju takav potez.

Potpredsjednik Evropske komisije Schinas je potvrdio namjeru Evropske unije da u znak solidarnosti pomogne susjednim zemljama u nabavci anticovid vakcina.

“Naši susjedi, partneri i prijatelji mogu biti sigurni da im EU može i hoće pomoći u nabavci vakcina“, kazao je Schinas.

Komesarka Kriakides je također, kazala da niko ne može biti siguran od koronavirusa sve dok svi ne budu sigurni.

Niti jedno nije pominjali imena država kojima će EU pomoći.

EU ima populaciju od oko 450 miliona ljudi i postigao je sporazume sa šest proizvođača vakcina protiv koronavirusa. EU tako kupuje 2,3 milijarde doza vakcine od kompanija Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj