Kako poboljšati imunitet: 5 trikova za zimu bez prehlada!

Zima nije samo snjeg i planinarenje sa cijelom porodicom, već donosi i niz prehlada.

Imunitet se zove imenom tvojim: 5 saveznika za zdravu zimu

Postoji mnogo načina za poboljšanje imuniteta, ali da li svi načini rade? Izdvojili smo za vas pet načina koje ljekari koriste.

1. Stavite bijeli luk u sve obroke  

Da bi namirnica bila „superfood“ (proizvod sa visokim sadržajem hranjivih materija), nije potrebno imati prekrasno ime i visoku cijenu. Bijeli luk je odavno poznat kao sredstvo za sprečavanje sezonskih bolesti, a tokom vremena ne gubi ove osobine. To je prirodni antibiotik sa antivirusnim, antibakterijskim i antifungalnim osobinama. Poboljšava imunitet, a njegov aktivni sastojak, alicin se oslobađa nakon deset minuta od rezanja. Zato sačekajte desetak minuta prije nego što bijeli luk dodate u hranu. Ako vam se ne sviđa miris, potražite dodatke vitamina sa bijelim lukom, piše Ženskimagazin.rs

2. Uvjerite se da stomak dobro funkcioniše

Već je dokazano da je imuni sistem u direktoj vezi sa digestivnim traktom. Dakle, potrebno je da održite visok nivo dobrih bakterija u crijevima, za koje su korisni probiotici, kao i mlječni proizvodi i kiseli kupus.

3. Pijte čaj od đumbira

Sveži đumbir je moćan antioksidant sa antiinflamatornim i antifungalnim svojstvima. Čaj sa đumbirom pomoći će u otklanjanju prehlade u početnoj fazi, zagrevajući tijelo iznutra. Pored toga, smanjuje se temperatura i ubrzava eliminisanje toksina iz tijela. Uzmite komad korena đumbira i isjecite ga ili narendajte. Prelijte vrućom vodom, dodajte parče limuna i sačekajte 5 minuta. Možete dodati i kašiku meda.

4. Uzmite vitamin D

Poznato je da tijelo proizvodi vitamin D pod uticajem sunčeve svjetlosti. Shodno tome, u hladnoj sezoni mnogi doživljavaju nedostatak. Vitamin D je veoma važan za imuni sistem, pa čak i za psihološko stanje! Nalazi se u masnim ribama, jajima i nekim žitaricama, ali ne možete dobiti velike doze od hrane. Bolje je piti vitamine.

5. Bavite se sportom

Možda je ovo posljednja stvar koju želite u mračnim zimskim večerima, posebno ako imate čašu vina i seriju na drugoj strani vage … Ali sport ipak pomaže imunitetu! Kod prvih simptoma prehlade, obucite sportsku uniformu i idite na džogiranje. Redovno se bavite bilo kakvim sportom, samo nemojte pretjerati!

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj