KATAR POZVAO ZEMLJE PERZIJSKOG ZALJEVA DA ZAPOČNU DIJALOG S IRANOM! Izaslanici Emirata, Bahreina i Izraela na konferenciji u Washingtonu: ‘Novi sporazum s Iranom treba zabraniti obogaćivanje uranijuma, a regionalne zemlje moraju biti uključene u pregovore’

Ministar vanjskih poslova Katara Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani pozvao je zemlje Vijeća za zaljevsku saradnju da uđu u pregovore sa susjednim Iranom kako bi se prevazišle razlike.

diplomate123

Govoreći u intervjuu za televizijsku mrežu Bloomberg, Al-Thani je rekao da je pravo vrijeme da Doha posreduje takvim razgovorima i da on dugo vremena poziva na samit između lidera Vijeća za zaljevsku saradnju, kojeg čini sedam zemalja s iranskim zvaničnicima.

Katarski šef diplomatije kazao je da se njegova vlada nada da će se to zaista dogoditi i da vjeruje da bi se to trebalo dogoditi. „To je i želja koju dijele druge zemlje – članice Vijeća“ – istakao je on.

Komentari dolaze uoči Bajdenovog useljavanja u Bijelu kuću s obećanjem da će se pozabaviti i nuklearnim sporazumom Irana i svjetskih sila iz 2015. godine.

Emirati, Bahrein i Izrael: Novi sporazum s Iranom mora zabraniti obogaćivanje uranijuma

Izaslanici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Izraela u SAD-u kazali su da Teheranu ne bi trebalo biti dopušteno obogaćivanje urana u novom nuklearnom sporazumu, naglasivši da bi u pregovorima morale sudjelovati i njihove države.

Yousef al-Otaiba, Shaikh Abdulla bin Rashid bin Abdulla Al Khalifa i Ron Dermer, ambasadori UAE-a, Bahreina i Izraela u SAD-u, kazali su ovo u ponedjeljak (18.1.2021) tokom virtualne debate, koju je vodila Fondacija za odbranu demokratije (FDD) Instituta za politiku sa sjedištem u Washingtonu.

Predstavnici ovih država tvrde da će nova administracija novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena imati “puno poluga” za pritisak na Teheran i da to ne bi smjeli rasipati jednostavnim povratkom na nuklearni sporazum iz 2015. godine, službeno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Otaiba je kazao da “glasovi regije” nisu bili zastupljeni na pregovorima koji su stvorili JCPOA. „Ojačajte američki diplomatski tim i dovedite vaše regionalne partnere koji su vam skloni “, rekao je izaslanik. „SAD trenutno imaju puno utjecaja na Iran. Jedna od stvari koju bismo trebali ozbiljno razmotriti jeste da napravimo veći i bolji JCPOA 2, onaj koji rješava nedostatke JCPOA 1.0 “, kazao je.

Emiratski veleposlanik je dalje rekao: “Ako dođete za stol sa svojim arapskim i evropskim partnerima, pokazujete da imate jači pregovarački tim, što bi vas na kraju odvelo do boljeg ishoda.” Također je doveo u pitanje potrebu da Iranu bude dozvoljeno da obogati uran, rekavši, „Mislim da je najbolji način da spriječite zemlju u kojoj imate sigurnosnih problema da dostigne nivo obogaćenja koji je opasan i koji je potreban za pravljenje oružja, taj da im se u potpunosti zabrani ciklus obogaćivanja.”

U međuvremenu, izaslanik Bahreina rekao je da je njegova zemlja podržala Trampovu odluku da napusti JCPOA, dodajući: “Svaki povratak u JCPOA trebao bi uzeti u obzir zabrinutost iranskih susjeda, uključujući Perzijski zaljev i Izrael”, dodao je.

Teheran je već pojasnio državama Perzijskog zaljeva da će pregovarati o regionalnim pitanjima sa Zapadom, ali spreman je voditi razgovore sa svojim susjedima po tom pitanju direktno i bez stranog uplitanja. Iran je iznio inicijativu pod nazivom Hormuški mirovni napor (HOPE) za promicanje sigurnosti u Perzijskom zaljevu i olakšavanje takvih susjedskih pregovora.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] KATAR POZVAO ZEMLJE PERZIJSKOG ZALJEVA DA ZAPOČNU DIJALOG S IRANOM! Izaslanici Emirata, Bahreina i … […]

Komentiraj