MORAJU PRVO OTVORITI PREDSTAVNIŠTVA U TURSKOJ: Turske vlasti zabranile Twitteru, Pinterestu i Periscopeu nove ugovore o oglašavanju

Društvene mreže Twitter i Pinterest te aplikacija za streaming Periscope ne smiju sklapati nove ugovore o oglašavanju u Turskoj, prije ispunjenja zakonske obveze otvaranja predstavništava u toj zemlji, odlučio je turski regulator.

twitterperiscopeturska

Tursko vijeće za informacijsku tehnologiju i komunikacije zabranilo je lokalnim tvrtkama i pojedincima oglašavanje na tim platformama. Za prekršaj oglašivačima prijeti kazna od milijun turskih lira (oko 135 tisuća američkih dolara). Same mreže već su kažnjene s po 30 milijuna lira (četiri milijuna dolara) zato što nisu imenovale predstavnika.

Prema zakonu iz 2020. godine, tvrtke koje pružaju internetske usluge i imaju u Turskoj više od milijun korisnika obvezne su imenovati barem jednog službenog predstavnika u toj zemlji, koji mora biti turski državljanin. Ankara tumači da joj je to potrebno kako bi brzo i učinkovito uklonila sadržaje koji krše njezine zakone.

Uprave navedenih tvrtki još nisu reagirale na odluku turskih vlasti

Za odbijanje otvaranja predstavništva predviđene su velike novčane kazne i smanjenje širine pojasa komunikacijskih kanala unutar zemlje za prekršitelje do 90 posto.

Trenutno nije jasno kako su uprave Twittera, Pinteresta i Periscopea reagirale na odluku Ankare i hoće li razmotriti pitanje otvaranja predstavništava.

Jučer je zamjenik turskog ministra prometa i infrastrukture Omer Fatih Sayan rekao da su Facebook i Instagram ispunili naredbu vlasti i imenovale predstavnike. Zahvalio je tim tvrtkama i napomenuo da slične poteze očekuje i od drugih.

Prema Saianu, smanjenje propusnosti komunikacijskih kanala za prekršitelje “mjera je koju vlasti najmanje žele poduzeti”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj