(VIDEO) KAMALA PODNIJELA OSTAVKU NA MJESTO SENATORICE U KALIFORNIJI: ‘Ne opraštam se, samo se pozdravljam sa vama kao vaša potpredsjednica’

Kamala Harris koja će za koji dan prisegnuti za obavljanjem nove funkcije potpredsjednice SAD-a, zvanično je dala ostavku na mjesto senatorice u Kaliforniji.

NEMA CJEPIVA PROTIV RASIZMA, ALI BIDEN ĆE NAS UJEDINITI! Kamala zvanično  prihvatila kandidaturu za potpredsjednicu SAD-a - GlobalCir

“Ovo nije zbogom. Iako podnosim ostavku, uskoro ću dati zakletvu koja će mi omogućiti da predsjedavam Senatom. Kao što je jednom naglasio nekadašnji potpredsjednik SAD-a Valter Mondale, ‘potpredsjedništvo je jedina kancelarija u našoj vladi koja ima izvršnu i zakonodavnu vlast’. Odgovornost je veća jer u Senatu imamo podjednak broj demokrata i republikanaca”, napisala je ona u uvodniku u San Francisko Hronikal.

Kamala je danas guverneru Kalifornije Gavinu Newsomu poslala svoje pismo ostavke na mjesto senatorice na kojem je provela četiri godine.

“Dragi guverneru Newsom, ovim putem podnosim ostavku na mjestu senatorice države Kalifornije, koja stupa na snagu 18. januara 2021. godine. Dok preuzimam svoje dužnosti potpredsjednice SAD-a, željela bih zahvaliti narodu Kalifornije što su mi pružili tu čast da im služim u američkom Senatu u protekle četiri godine”, napisala je ona.

Kasnije je objavila i video u kojem se još jednom zahvalila stanovnicima Kalifornije gdje je uglavnom ponovila iste stvari koje je navela i u pismu ostavke.

Naravno, ne opraštam se od vas. Sada se samo pozdravljam s vama kao vaša potpredsjednica, ali čast mi je što sam imala priliku predstavljati Kaliforniju, moje mjesto rođenja“, kazala je, između ostalog.

Kamala Harris će, kada položi zakletvu, postati prva žena na funkciji potpredsjednice, ali ujedino i prva osoba afroameričkog i azijskog porijekla na toj visokoj funkciji, piše CNN.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj